Soundcloud sägs gå upp till försäljning – för en miljard dollar

Den ikoniska streamingplattformen blev symbolen för en hel era av hiphop – nu kan den gå i en ny riktning

Säger du ”Soundcloud-eran” till ett modernt hiphop-fan vet de med stor säkerhet exakt vad du pratar om. Lil Pump, Lil Peep, XXXTentacion, Post Malone, $uicideBoy$… Listan kan göras lång och breddas till en mängd olika sub-genrer och storlekar på artister.

Vad många glömmer är dock att plattformen bakom namnet funnits med sedan 2007 och fungerade som en startpunkt får många artister långt innan hypebeast-perioden i slutet av 10-talet. Från DJ:s och producenter under 00-talet till underground-rappare som Yung Lean & Lil B i början av 10-talet, i över 15 år har plattformen varit en kulturell oas för många som tog sina första steg ut i musikvärlden.

När företaget grundades av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss började de på hemmaplan i Stockholm, innan en senare flytt till Berlin. 2017 tog Raine GroupTemasek Holdings över majoriteten av företagets aktier, och nu rapporterar Sky News att duon planerar på att sälja vidare Soundcloud till ett värde som kan gå upp över en miljard dollar.

Soundcloud sa upp 8% av sina anställda i maj 2023 och har under perioden innan gått igenom byten av VD, såväl som flera andra förändringar. Plattformen eller dess ägare har inte kommenterat uppgifterna offentligt.