Spotify x adidas presenterar hiphopens 10 genombrottsartister med KLASS 2020

Lär känna KLASS 2020 - med namn som L1na, Owen, B.Baby A36 & 10an

Svensk hiphop är utan tvekan större än någonsin och under fjolåret toppade genren landets spellistor. Det vill Spotify och adidas hylla genom att introducera lyssnarna till hiphopens 10 genombrottsartister. Det görs genom konceptet KLASS 2020 som består av de nykomlingar som toppat Spotifyspellistan 100 förra året – och som vi kan förvänta oss att höra mer av även 2021. Namnen för KLASS 2020 är: L1na, Sarettii, Owen, B.Baby, Mona Masrour, A36, Mazzo, 10an, Lelo och Jelassi.

”De här tio artisterna har alla haft ett otroligt 2020 och verkligen visat att de är en klass för sig. Med KLASS 2020 vill vi rikta strålkastarljuset på dem och hylla deras insatser för musiksverige. Vi är övertygade om att resan bara har börjat och att de kommer fortsätta utveckla hiphopgenren under flera år framöver” säger Christine Gelfgren, nordisk marknadschef Spotify.

Nu får vi lära känna artisterna när de porträtteras i videos och stillbilder av fotografen Richard Ntege. De flesta porträtteras på platser som har spelat en viktig roll i artistens karriär; Owen i Rissne där han är född och uppvuxen, Jelassi i studio Swisjen där all hennes musik tagit form, A36 utanför Tele2 Arena där musikvideon till “Alé Alé” spelades in och L1NA i hennes producent Mack Beats studio. På fötterna har artisterna adidas Originals ZX 2K Boost, en sneaker som redan etablerat sig som en favorit bland hiphopfans.

”Vi är kanske mest kända för våra globala samarbeten med hiphopens allra största stjärnor, men även här i Norden har adidas en lång historia med täta samarbeten inom scenen. Är det något varumärke som har en naturlig och trovärdig närvaro inom svensk hiphop så är det just adidas. När vi lanserade ZX2K Boost förra året märkte vi snabbt att den blev populär bland hiphopfans så det kändes självklart att vi ska fortsätta vår närvaro med just denna modell. Vad passar då bättre än att synas tillsammans med de starkaste nykomlingarna” säger Henrik Hallberg, PR-ansvarig på adidas.  

Richard Ntege

Owen

Lämnade avtryck redan 2019 via ”Kan ej med mig” och sin gästvers på Z.E:s ”Herren på Täppan”, men det var inte förrän första veckan i 2020 som Owen gick back to back med Dree Low på ”MANGO LASSI” och senare superhiten ”DIP DIP” och satte sitt namn på kartan. Rissne-sonen följde sedan upp med ”DJUPA SÅR” på egen hand och har minst sagt haft en av de största genombrotten 2020.

Richard Ntege

L1NA

Kom ut redan sent 2019 med hennes melodiska formspråk genom ”BEKVÄM” och ”TRIX”, men det var inte förrän 2020 hon cementerade sin plats som en av de mest spännande nya akterna med ”Trauma” och ”vasägeru?” ft. Einár & KD för att sedan avsluta året med hennes största låt to date; Studio 100-singeln ”OuOu” tillsammans med Asme. Med Mack Beats + Fille Danza i ryggen via labeln La Vie Music ser framtiden ljus ut för L1NA från Nyköping.

Richard Ntege

B.Baby

En av många Göteborgstalanger som förgyllt 2020. Signad till Adels skivbolag Fivestar Records och som med ungdomlig entusiasm presenterade sig med ”Ballin” tillsammans med ADAAM tidigt 2020. Introduktionen följdes upp med bl.a ”Öga oss” tillsammans med Asme samt debut-EP:n ”Traumatiserad” som gästades av även Einár och Adel. Rundade av sista veckorna av 2020 med ”Talk About It” som gav på prov att B.Baby kan stå på egna ben.

Richard Ntege

Mona Masrour

Redan 2019 hördes första smakprovet ”Med tiden” från Sveriges nya R&B hopp, men det var inte förrän 2020 hon bevisade hur mångfacetterad hon faktiskt är. Singlarna från sent 2020, ”EASY” och ”EXCLUSIVE” tillsammans med L1NA respektive 1.Cuz, leder oss rakt in på debutalbumet ”SCENER” som förväntas släppas februari 2021.

Richard Ntege

A36

Med tydliga franska influenser i sin ljudbild kom A36 från ingenstans (yttre rymden?) med låten ”ALIEN”. Efter initiala succén med ”ALIEN” så har fyrtakten fortsatt med ”Alé Alé” och ”EGO” och inte bara ekat i hemstaden Göteborg utan hela landet. Väntas släppa nästa singel ”Tamaka” tidigt 2021.

Richard Ntege

Mazzo

Malmö har senaste åren stått för några av de mest originella ljudbilderna inom svensk hiphop och 2020 var inget undantag då vi fick lära känna Mazzo. Tillsammans med producenterna Rico och Moreau Beats har 16ÖGON-kollektivet skapat en egen frekvens i Skåne.

Richard Ntege

Sarettii

Sarettiis singlar ”Runt” och ”Distans” är ett tecken på att det är nåt som händer på Hisingen. Tillsammans med B.Baby och Lelo representerar Sarettii den nya vågen av rappare från Göteborg som bidragit till ett nytt uttryck i hiphopsverige.

Richard Ntege

10an

Har tillsammans med sina bundsförvanter Ant Wan och 2M i Bando Kids Music åter satt Västerås på den svenska hiphopkartan. Började 2020 med EP:n ”Sub Zero” och avslutade den i stil med debutalbumet ”CANDYLAND” som bl.a gästades av GULEED.

Richard Ntege

Lelo

Hjällbos egna Lelo är en ännu i raden av Göteborgs unga förmågor. Han har under hela 2020 levererat låtar som höjt ögonbryn och peggat upp för ett debutprojekt under 2021.

Richard Ntege

Jelassi

Farstas egna syntes först till på Michel Didas ”20 Lax” där hon stal showen redan 2018. Följde sedan upp med debut-EP:n ”Port 43” i november 2019. Ett projekt som levde sent in på 2020 och resulterade i Grammis-nominering för Årets nykomling 2020. Debutalbum stundar under 2021.

Lär känna Spotify x adidas KLASS 2020 i videon nedan!

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av DOPEST (@dopest.se)