• Foto: Spotify
  • Foto: Spotify
  • Foto: Spotify
  • Foto: Spotify

Spotify & adidas släpper tre singlar från KLASS 2023

Årets klass är vald och nu är det deras tur att visa upp sig för den stora publiken efter sina genombrott under 2022. Först på tur: Alawee x Youzie, Baby Mala x Romeo och INOMI

Spotify Sveriges egna hip-hop playlist "100" har nyligen dragit igång projektet "KLASS 2023" tillsammans med adidas, där de väljer ut några av hetaste up-and-coming rapparna i landet för att höja en av deras nya singlar. Det blir den tredje upplagan av "KLASS" och förra året innehöll den bland annat A36 och hans monsterhit "Samma Gamla Vanliga". För den som har haft koll på amerikanska XXLs "Freshman Class" är det ett liknande koncept, där man vill ta förra årets genombrott och låta de få ta rampljuset in i det nya året.

Hela listan består av Baby Mala, Romeo, INOMI, Mohelá, Steph K, DANO, PABI, Alawee, Youzie & Nabzy. Fler singlar via Studio 100 kan komma att släppas under året, men först ut är dessa artister:

Foto: Spotify

Alawee & Youzie - "KVAR"

När man pratar genombrott i 2022 är Rågsvedsrapparna och barndomsvännerna Alawee & Youzie omöjliga att ignorera. Alawees "Aktiverad (Klick Klack)" och Youzies "Chit Chat" med Denz exploderade under förra året med miljontals streams på Spotify och stor spridning på TikTok.

Båda vill dock poängtera att de är mer än en fluga, något som Alawee konstaterade redan på tidigare släppet "Wonderkid". På nya Mackan-producerade singeln "Kvar" går de båda rapparna ihop för att visa att de menar allvar med snabba bars om tjejer, det nya kändisskapet och att vara mer än en "TikTok-rappare".

Det känns faktiskt fantastiskt att få vara med på KLASS 2023. Det var en sjuk upplevelse att spela in i Spotify studion, folket som var där var väldigt motiverande och det uppskattas,” säger Youzie till Spotify angående släppet.

Låten handlar om att vi kommit långt och att en viss tjej kommer tillbaka nu när de börjar gå bra.”, fyller Alawee i.

Foto: Spotify

Baby Mala & Romeo - "Replay"

Baby Mala från Göteborg och Romeo från Örebro är två artister som gjort waves på olika håll under de senaste åren. Baby Mala har bakgrund som dansare och har som senast co-signats av en annan dansande rappare: Imenella, som gästade på singeln "HASTA" i höstas. Romeo är från Vivalla i Örebro och fick sitt stora genombrott när han gästade på tidigare KLASS-deltagaren 23s "Beauty & The Beast” under hösten 2021. Med afrobeats-klingande hitsen ”Toxic” och ”Tillbaka” under förra året följde han upp sitt momentum som han nu tar med sig in i 2023.

Båda artisterna är inte främmande för dansanta beats och melodiska flow, vilket de bjuder på fast i en mer avslappnad tappning på "Replay". Med en smooth produktion av Yei Gonzales glider de över studsiga synthslingor med bars om att flexa på sina ex och att fortsätta på sin egen väg.

Det känns bra att få bli sedd och hörd, jag uppskattar det och det betyder mycket för mig. Det var kul att få spela in i Spotify-studion, det är värsta auran där. Låten handlar om att folk alltid pratar om samma saker och upprepar sig, alltså ”Replay”, säger Romeo till Spotify om att vara en del av KLASS 2023 och om nya singeln.

Foto: Spotify

INOMI - "Satsa"

Eskilstunasonen INOMI har många kort i leken. Han är inte bara rappare utan även sångare och producent som rör sig fritt mellan genrer. Han gjorde faktiskt sin debut i 100-playlisten redan 2018 tillsammans med Modo Banja och låten ”Solo”, en duo som senare även hade en hit tillsammans med ”När Glasen Toppas”. Under 2022 började INOMI dock slå igenom på egna ben med känsliga singlar som "Förstår Det Nu" och "Doppio Passo".

Hans släpande men tonsäkra röst över oftast avskalade instrument-täta produktioner har liknats till R&B-giganter som Frank Ocean och med 100-singeln "Satsa" visar han sin mångsidighet med mer dansanta takter.

Det var kul att få komma till studion. Jag är även glad att vi fick ta låten i mål då jag startade projektet för tre år sedan.  "Satsa" handlar om att saker inte varar för evigt och den inspirerades av en uppenbarelse om just det”, säger INOMI till Spotify om processen i studion.

Lyssna på låtarna i Spotifys 100-spellista nedan!