Foto: Spotify

Spotify ska börja bötfälla fake-streams

Så ska det nya systemet straffa artister, skivbolag & utgivare som fuskar med sina siffror

Tidigare under hösten rapporterade Svenska Dagbladet att gängkriminella använder Spotify för att tvätta sina pengar genom aritsters intäkter för streams, en nyhet som fick stor uppmärksamhet globalt. SvD beskrev då metoder där bot-nätverk jobbade upp artificiella streams åt artister kopplade till kriminella nätverk, tjänster som betalas med svarta pengar för att sedan för att sedan plockas ut vitt genom Spotifys utbetalningssystem.

Nu rapporterar Billboard att Spotify kommer börja implementera åtgärder för att stoppa fake-streams. De har med kommentarer från anonyma högt uppsatta inom branschen, som menar på att det aktuella skivbolaget eller distributören som ger ut en låt får betala 10 euro i böter om 90% av en låts streams visar sig vara fake, en summa som dras av från framtida intäkter kopplade till den aktuella artisten.

Uppgifterna är inte bekräftade av Spotify och det är oklart om tröskeln kommer att vara exakt 90%  eller om det kan ändra sig beroende på antal streams. Källorna delar inte heller någon information om hur systemet skulle fungera sett till hur det upptäcker artificiella streams, men med största sannolikhet kommer de gå till väga likt hur spelföretag upptäcker botar: Genom att utveckla ett system som analyserar avvikande siffror inom kontons skapelsedatum, antal användningstimmar, antal lyssnade artister etc.