Spotify lanserar Jam – Ett verktyg för grupplyssning

Om du någonsin bråkat om AUX:en i bilen eller kölistan på festen har streamingtjänsten nu tagit fram en lösning

Alla har vi varit i en situation där styrandet av musiken blir ett störningsmoment istället för en stämningshöjare. Bilen, festen eller bara hänget kan lätt påverkas av olika musikaliska viljor, batteriet på luren eller andra aspekter som gör att ansvaret inte känns rättvist. Nu lanserar Spotify en lösning på problemet i form utav Jam, en funktion som låser upp potentialen i kollaborativt lyssnande.

Jam bygger vidare på några av Spotifys mest populära sociala funktioner som Blend och använder sig av personaliseringsteknik för att göra lyssningen tillsammans med andra bättre och smidigare än någonsin.

Alla i samma Jam kan lägga till låtar i kön, se vem som köade vilken låt och få anpassade rekommendationer direkt i sin egen enhet. Personen som har startat gruppens Jam kan även kontrollera vem som deltar i den, ändra ordningen på köade låtar eller ta bort låtar som inte passar stämningen. Perfekt för den som är host (eller bara vill leva ut sin inre DJ).

Personen som har startat Jam kan dock aktivera “gästkontroller” för att låta alla i Jam-gruppen justera låtar eller ändra köordningen. När “gästkontroller” är inaktiverat kan bara personen som har startat sessionen kontrollera kön.

Så fungerar Jam:
  • För att starta en Jam som premiumanvändare, välj en spellista, låt eller album att spela. Tryck sedan på “anslut” i nederkanten av din skärm, eller genom att klicka på menyn via de tre punkterna i spellistan, albumet eller låten. Du kommer då att se en knapp med alternativet “Starta en Jam”
  • Du kan också välja vilken enhet du vill spela upp musiken från, exempelvis din telefon eller ett högtalarsystem. De som är inloggade på samma wifi kommer att få alternativet att gå med i samma Jam.
  • Du kan sedan bjuda in andra till din Jam (funkar för både premium- och gratisanvändare) på tre olika sätt:
  1. Aktivera Bluetooth och placera era telefoner mot varandra
  2. Låt dina vänner skanna QR-koden på din skärm
  3. Välj “dela” och skicka länken via sociala medier, text, sms, med mera

Jam rullas ut till alla gratis- och premiumanvändare på Spotify globalt från och med idag tisdagen den 26:e september, så se till att din app är uppdaterad till den senaste versionen för att kunna använda funktionen direkt. Du kan även spana in en uppvisning på Youtube ovan för att få en bättre uppfattning av hur det fungerar.