Spotify lanserar en AI-DJ

Den innovativa tjänsten har testats i USA, Kanada, Storbrittanien & Irland under våren, nu kommer den till Sverige

AI har varit en av de största snackisarna inom inte bara tech, utan hela världen under det senaste året. Musik har varit en av de största fokuspunkterna för diskussion, bland annat gällande påhittade Drake-låtar och AI-Grammys. Spotify har inte halkat efter och har under en längre tid experimenterat med olika idéer för den artificiella intelligensen roll i vårt musiklyssnande. I våras lanserade de beta-versionen av deras AI-DJ, som nu äntligen kommer till Sverige.

DJ:n, vars första version kallas ”X” eller ”Xavier”, är en personlig AI-guide som har koll på din musiksmak. Den artificiella DJ:n vet vilka låtar den ska välja, kurerar ihop en personlig spellista och spelar upp den med kommentarer som berättar om låtarna och artisterna som Spotify tror att du ska tycka om. Dessutom kommenterar den då och då musiken likt en radiopratare, med en verklighetstrogen röst som är baserad på Xavier “X” Jernigan som är Head of Cultural Partnerships på Spotify.

För att komma igång med tjänsten För att hitta funktionen filtrerar du till “Musik” på hemskärmen. Symbolen du ser här ovan kommer att ändras med röstens ljudvågor och representera att AI-DJ är på. Desto mer du lyssnar på musik, desto mer lär sig Xavier om din musiksmak. Skulle du trots allt inte gilla viben på det han spelar eller om du bara vill byta låt, kan du välja andra genrer och moods genom att trycka upp menyn längst ned till höger på din spelare.

Än så länge är tjänsten i beta och kommer därför att utvecklas framöver, kanske även med funktioner som fler språk och röster. För nuvarande är den bara tillgänglig för premium-kunder på mobil-appen. Har du den redan är allt du behöver göra att uppdatera!