Foto: WGA

Strejken i Hollywood är över – Det händer nu

Efter nästan fem månader har manusförfattarnas strejk nått sitt slut, efterlängtad reboot avslöjas i samma veva

Det tog 146 dagar innan manusförfattarnas strejk i Hollywood tog slut. The Variety rapporterar att ett internt mail skickades ut till medlemmarna i fackföreningen Writers Guild of America and Alliance of Motion Picture and Television Producers (WGA), där ledningen utlyste att ett avtal godkänts med arbetsgivarna.

"Vi kan med stor stolthet säga att detta avtal är exceptionellt - med meningsfulla vinster och skydd för författare i varje sektor av medlemskåren", skrev WGA:s förhandlingskommitté i mailet.

Strejken pågick i nästan fem månader och har stöttats av kändisar från hela branschen, och en hel del andra branscher. Bland andra president Joe Biden, Lil Wayne & Barack Obama har uttryckt sitt stöd för rörelsen.

WGA:s cirka 11 500 medlemmar gick ut i strejk den 2:e maj med krav om bättre villkor, mer pengar från strömningsintäkter och begränsning av användning av AI i manusprocessen. Detaljer kring vilka krav som uppfylls i avtalet kommer inte att offentliggöras förrän det slutliga pappersarbetet har färdigställts under de kommande dagarna, vilket innebär att strejkarna inte kommer att återgå till sina jobb direkt men att de förbereder sig.

I samband med strejkens slut har information om kommande projekt börjat bubbla ut. En av de mest uppmärksammade nyheterna kommer från en artikel i Puck, sammanfattat av Complex, där showrunnern Greg Daniels från NBC hävdar att en reboot av The Office är på gång. Daniels var med och utvecklade de första fyra säsongerna av den amerikanska serien, som i sin tur var en omtolkning av Ricky Gervais brittiska original.