Svenska artister går samman på Black Lives Matter-låt

Hör Jireel, Denz, Gee Dixon, Wintina, Chelsea Muco, Jamkid, Seedy, Oliviah & REZ på "TILLSAMMANS"

Rörelsen Black Lives Matter grundades år 2013 efter att man fått nog av all förtryck, våld och polisbrutalitet som svarta får uppleva i USA. Namnet spreds i landet och fredliga demonstrationer startades. Under 2020 har demonstrationerna blivit allt större och även spridit sig världen över; demonstrationer där människor visar att de har fått nog och tillsammans går i en kamp för solidaritet och rättvisa och mot den överdrivna våld och rasism som svarta får utstå. Idag går några av Sveriges mest intressanta artister samman på låten ”Tillsammans”, en låt vars intäkter oavkortat går till den amerikanska organisationen ”Black Lives Matter”.

På singeln hörs en mix av både rappare och sångare, där Jireel, Denz, Gee Dixon, Wintina, Chelsea Muco, Jamkid, Seedy, Oliviah & REZ alla lägger en vers bestående av personliga upplevelser och tankar. I hooken hörs Jireel ”sett det är för länge för att vara tysta, jag står för mina bröder och för mina systrar, spänner knogarna i luften låt dom alla titta, låt dom veta vi är alla en, står tillsammans som en etta.”

”Låten är viktig för den representerar nåt som är större än musik, den lyfter fram förändring. Det känns bra att vara del o att få bidra i ett projekt med många talangfulla artister men framför allt till en så viktig sak.” berättar rapparen Denz. ”Den är viktig för att såna här låtar skapar dialog med andra sidan samhället, och ökar medvetenheten om rasistisk diskriminering. Det känns bra att vara med och bidra till rörelsen samtidigt som det känns tråkigt att det ens behöver göras.” säger Rez.

Under våren 2020 tog Black Lives Matter fart runtom i hela världen efter att en video visat hur en man vid namn George Floyd kvävdes till döds av fyra amerikanska poliser. Till följd av detta började människor runtom i USA demonstrera emot polisens brutala tillvägagångssätt och rasistiska utspel, vilket ledde till att folk runt om i världen gjorde likaså. Den 3:e juni 2020 samlades över 10 000 människor på Sergels Torg i Stockholm för att visa att Sverige är i solidaritet med Black Lives Matter. Ett initiativ som leddes av BLM Stockholm, grundat av Ibbi Chune och Queen Jonson, som säger:

”Under våren och sommaren 2020 såg vi hur Black Lives Matter-rörelsen tog fart dels i USA men också globalt. Det har anordnats demonstrationer över hela världen och rörelsen har fått stor uppståndelse i media. Det här väckte starka känslor hos oss och @BLMSTHLM anordnade den tredje juni 2020 en demonstration på Sergels torg i Stockholm där det samlades över 10 000 människor i solidaritet med de svarta som fallit offer för polisbrutalitet världen över.”

Ibbi Chune och Queen Jonson tog kontakt med producenterna Jorge ”Castro” Castro och Chanslin ”CB Banger” Mulumba och började diskutera hur de kan få unga att samlas och uttrycka sina åsikter i ett kreativt sätt – vilket resulterade i ”Tillsammans”. Castro och CB Bangers berättar om skapandet:

”Skapandet av låten har varit kul. Alla artister har olika stilar och det är vad som gör den här låten unik. Vi har fokuserat på att lyfta fram det bästa hos var och en och tillsammans skapa den här låten emot rasism. Det är viktigt för oss att vi med hjälp av våra plattformar göra en förändring.”

“Tillsammans” är ett initiativ skapat av BLM Sthlm, Castro & CB Banger och projektlett av Sulekha Daar (NOLO Music). Hör låten via länken nedan.