Foto: SvFF

Två svenskar dödade i Bryssel – Sveriges match mot Belgien avbruten

Händelsen misstänks vara ett terrordåd

Under måndagskvällen strax innan klockan 19 den 16:e oktober öppnade en man eld med automatgevär mot personer på ett torg just utanför stadsdelen Molenbeek, i samband med att supportrar rörde sig mot fotbollsmatchen mellan Sverige och Belgien i kvalet inför EM 2024.

Enligt den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws sköt gärningsmannen först mot ett antal personer på gatan, som försökte söka skydd inomhus. Därefter ska gärningsmannen ha skjutit mot två personer i en taxi. Enligt SVT färdades svenskarna i den taxin, på väg mot arenan som låg en ungefär en halvmil bort. De ska ha avlidit av sina skador på plats och en tredje svensk ska vara allvarligt skadad. Under tisdagseftermiddagen bekräftade Utrikesdepartementet att de två avlidna var en man i 60-årsåldern bosatt utomlands samt en man i 70-årsåldern bosatt i Stockholm, den skadade ska också vara i 70-årsåldern och bosatt i Stockholm.

I en video publicerad på en Facebook-profil, som uppges tillhöra gärningsmannen och har analyserats av tidningen Sudinfo, säger en man iklädd en orange jacka att han tillhör terrorklassade Islamiska staten (IS) och att han skjutit ihjäl svenskar. En film som uppges vara från händelsen visar att gärningsmannen var iklädd en orange jacka och färdades på en moped, i videon ska han ah sagt "Vi lever för vår tro och dör för vår tro" och att han"hämnats muslimer och dödat svenskar"​. Enligt uppgifter till belgisk media ska han även ha skrikit "Gud är störst" under dådet.

Händelsen har klassats som ett misstänkt terrordåd, och den inträffade i närheten av en arena där en fotbollsmatch mellan Sverige och Belgien skulle spelas. Skjutningen påverkade fotbollsmatchen, som avbröts i halvlek som en säkerhetsåtgärd​​. Förbundskapten Janne Andersson talade i en extrainsatt presskonferens strax efter matchen avbröts, på en fråga från Fotbollskanalen angående om landslaget visste om situationen innan avspark svarade han detta:

"Nej. Jag fick besked om det i paus. Vi kan inte spela fotboll när det händer sådana här grejer. Det var min spontana tanke och sen tog jag det med spelarna och de var helt med på det. Tillsammans, även med Belgien, var vi helt överens. Här ska vi inte spela fotboll. Vi får hoppas att det inte sker mer nu" 

Dådet orsakade att belgiska myndigheter har trappat upp säkerhetsnivån i Bryssel. Under tisdagsmorgonen bekräftade Belgiens inrikesminister till AP att gärningsmannen, som identifierats som 45-årige Abdesalem Lassoued, skjutits ihjäl av polis. Lassoued är hemmahörande i Bryssel och Tunisien, dit han ska ha haft en order om utvisning till då han fått avslag på medborgarskap i Belgien. Han har tidigare varit misstänkt  identifierats som en följare av anti-svenska sidor där konspirationsteorier sprids.

Sverige kan tvingas spela klart matchen redan under tisdagen om inte UEFA gör ett undantag, det bekräftar Expressen. UEFA har inte uttalat sig men enligt förbundets regler ska en match som avbrutits spelas klart dagen efter och om det inte går vid ett senare datum, svenska landslaget ska dock redan ha lämnat landet.

"Belgien är redan klara för EM och vi kan inte ta oss dit. Så jag ser ingen mening med att spela klart matchen", säger lagkapten Victor Nilsson Lindelöf.

I en kommentar till tidningen Le Soir sa Belgiens tillförordnade generalsekreterare Manu Leroy under tisdagseftermiddagen att Belgien inte vill pressa Sverige till några beslut kring matchen. Han tänker även ta kontakt med det Svenska fotbollförbundet och UEFA, med hänvisningen att ”etik och moral måste gå först".

Enligt TT har UEFA beslutat att en tyst minut ska hållas under samtliga matcher i EM-kvalet under tisdagskvällen, inget beslut kring matchen mellan Sverige & Belgien har tagits ännu.