Sverige lyckas plocka 1 poäng mot Spanien

Robin Olsen står för matchavgörande räddningar

Så var det dags för Sverige att premiärspela i europamästerskapet 2020 och det inleddes med en bortamatch mot Spanien i Sevilla. Hemmalaget dominerade första halvleken kraftigt med 79-21 i bollinnehav – och spanska lagets 419 passningar på en halvlek (jämfört med Sveriges ynka 64) är den högsta siffran som statistiktjänsten Opta noterat sedan 1980.

Sveriges målvakt Robin Olsen blev en av matchens stora hjältar och gjorde en jätteräddning på Dani Olmos nick i början av matchen. Därefter fick Morata ett friläge – men missade hela målet. Sveriges bästa läge kom i den 41:a minuten när Alexander Isak lyckade komma loss från höger och sköt ett skott som styrde på Marcos Llorente som sedan tog i stolpen.

I den andra halvleken står Sverige upp bättre, och Spaniens bästa målchanser kommer på tilläggstid när Gerard Moreno får till en vass nick. Då står dock Olsen för en vass räddning. Minuterna senare får även Pablo Sarabia ett läge, men där står återigen Olsen i vägen. Den vassaste chansen står dock Sverige för i den 61:a minuten när Alexander Isak återigen tar sig runt sin försvarare och lyckas hitta över till Marcus Berg som missar öppet mål. Isak som matchen igenom var Sveriges bästa spelare, och den enda som lyckades styra spelet framåt, blev utbytt i den 69:e minuten till allas stora förvåning.

Sveriges nästa match kommer mot Slovakien på fredag klockan 15.00 i Sankt Petersburg. Tidigare idag slog Slovakien Polen med 2-1 – och leder därmed gruppen med 3 poäng.