Foto: SVT / Pressmeddelande

SVT går ihop med europeiska kanaler för streamingtjänsten ”New8”

Snart kan du se filmer & serier gratis från 8 olika länder

Sedan streaming blev standard för konsumtion av serier och film i Sverige har traditionella tv-kanaler haft svårt att hänga med. Netflix, HBO & Disney+ bland många fler har fått allt större del av marknaden, något flera av norra Europas public service-bolag nu går samman för att försöka kontra.

"New8" heter den nya satsningen som åtta länder samarbetar på, varav SVT är Sveriges representant. Tjänsten är en motreaktion mot det nya streaminglandskapet och har som mål göra mer innehåll tillgängligt för mer människor. Övriga länder som medverkar är ZDF (Tyskland), NPO (Nederländerna), VRT (Belgien), DR (Danmark), YLE (Finland), RÚV (Island) och NRK (Norge).

"De nordiska public service-företagen har en lång historia av framgångsrika samarbeten och i dessa turbulenta tider vill vi ta detta arbetssätt till nästa nivå. På SVT är vi otroligt glada över att samarbeta med så kraftfulla partners som ZDF, VRT och NPO för att kunna erbjuda vår publik ännu fler högkvalitativa dramaserier". säger Anna Croneman, dramachef på SVT i ett pressmedddelande.

New8 kommer fungera som en utveckling på det redan existerande samarbetet N12, där de nordiska public service-bolagen har samarbetat över gränserna. Varje bolag bestämmer vilken av de egna serierna som ska göras tillgänglig för de övriga medlemsländerna. Exempel på serier som ingått i det tidigare N12-samarbetet är Exit, Vargen Kommer & Tunna Blå Linjen.

Bolagen i New8 har ingått ett avtal som till en början stäcker sig över tre år. Den första serien kommer att få grönt ljus redan under 2023 och vara tillgänglig i början av 2025. Om tjänsten kommer att få en egen applikation likt SVT Play eller Netflix är inte bekräftat ännu.