Swizz Beatz, Nas med flera firar hiphopen på ’Hip Hop 50: Vol. 2’

Artister som Lil Durk, Fivio Foreign och Jadakiss firar genrens födelsedag

I augusti är det 50 år sedan DJ Kool Herc spelade på sin systers back-to-school party och bestämde sig för att testa något nytt. Han förlängde trumbreaket under låtarna genom att dra skivan tillbaka, började rappa över trumbeatet, och skapade hiphop i processen.

För att fira detta jubileum kommer en rad producenter kurera fem låtar långa EPs som på olika sätt firar genrens historia och mångfald. Det första av dessa projekt producerades av DJ Premier, medan gäster som Lil Wayne, Slick Rick och Nas bidrog med verser. På volym 2 är det Swizz Beatz som står för produktionen, och med sig har han ett imponerande team bestående av både nya som gamla rapikoner.

Samtidigt som Nas och Wayne återvänder har Jadakiss, Benny the Butcher, Scar Lip, Bandmanrill, Fivio ForeignA Boogie Wit da Hoodie och Lil Durk anslutit sig. I efterhand har Swizz Beatz även lagt till ett spår med Jay Electronica.

Medan Premiers EP firade hiphopens tidiga år är målet med Swizz Beatz samling låtar att representera östkusten. Projektet kommer följas av en EP från DJ Mustard för västkusten, The-Dream för R&B, Mike WiLL Made-It för södern, No I.D. för mellanvästern, Hit-Boy med en hyllning till lyrik, Take a Daytrip för alternativa sounds inom hiphop, och Tainy för genrens globala räckvidd. Den tionde och sista EP:n kommer produceras av en artist som fansen röstat fram. Vem hade du velat höra producera den tionde volymen?

Lyssna på Hip Hop 50: Vol. 2 nedan!