TikTok sätter 60 minuters gräns för minderåriga

Användare måste gå igenom en verifikationsprocess för att fortsätta efter en timma, funktionen rullas ut inom de kommande veckorna

Sociala medie-jätten TikTok har varit i blåväder för sin inverkan på ungdomar förut. I januari kommenterade amerikanska generalläkaren Vivek Murthy appen och sociala medier bland unga i allmänhet under en paneldiskussion på CNN. Bland annat menade han på att 13 år är en för tidig ålder att skaffa sociala medier. Även i Sverige har TikTok kritiserats hårt, bland annat av organisationen Sveriges Konsumenter som anklagar appen för att vilseleda barn med reklam.

Nu tar mediebolaget själva tag i frågan genom att lansera restriktioner för minderåriga. I ett pressmeddelande under onsdagen avslöjade Cormac Keenan, TikToks säkerhetsansvarig, att en 60 minuters timer kommer att införas inom de kommande veckorna. Användare under 18 år kommer att få appen spärrad efter 60 minuters användning, men de kan låsa upp den igen genom att gå igenom diverse steg som bland annat kommer innehålla en passkod.

TikTok har ännu inte förklarat alla detaljer kring hur systemet kommer att fungera, men de har meddelat att mer information kommer inom kort. De förtydligar även att initiativet är till för att uppmuntra till sundare användning av sociala medier, istället för att regelrätt förbjuda appen.

Håll utkik på dopest.se för fler uppdateringar kring händelsen