EU utreder TikTok för beroendeframkallande design

Efter tidigare utredningar mot plattformar som Facebook & X är nu TikTok näst på tur – kan ha brutit mot lagar om digital säkerhet

Genom ett officiellt uttalande har Europeiska Unionen (EU) bekräftat att de utreder plattformen TikTok för att ha brutit mot deras lagar om digital säkerhet. Detta inkluderar områden som rör skydd av minderåriga, insyn i reklam, tillgång till uppgifter för forskare samt riskhantering av beroendeframkallande design och skadligt innehåll.

De specificerar inte när vi kan förvänta oss att få ett resultat, men utredningen ska inledas med omedelbar verkan. Om TikTok fälls kan de tvingas till att göra stora ändringar för sina appar inom EU, samt betala böter. Tech-jättar som Meta har tidigare hamnad i konflikt med EU över deras system för integritet och digital säkerhet, vilket bland annat resulterat i förändring för plattformarna Facebook & Instagram.

Andra områden inkluderar den potentiella ineffektiviteten hos TikToks verktyg för åldersverifiering, samt den övergripande integriteten och säkerheten för minderåriga. EU pekade också på behovet av ökad transparens och att TikTok har brister när det gäller att lämna ut data till allmänheten.

TikTok har i skrivande stund inte kommenterat utredningen.