Därför har TikTok muteat dina videos

Varför har TikTok tagit bort ljudet på din video? Vi har samlat svaren på vad som kan få dina klipp att hamna på mute

Alla som använder TikTok har varit där någon gång. Videon du publicerat själv eller favoritklippet du alltid går tillbaka till är plötsligt helt utan ljud. Det finns flera olika anledningar till varför detta händer och vi har samlat några av de vanligaste:

Copyright

Många ljud i form av musik, klipp från filmer eller annan media är licenserad till att användas genom TikTok, men det gäller inte allt. Om ditt ljud har hamnat på mute kan det bero på att en rättighetsinnehavare har gjort ett anspråk på din video, eller på ljudet i sig.

Använder du en låt från en artist som inte finns med bland TikToks licenserade bibliotek är det ännu större chans att låten antingen tystas direkt av Tiktoks algoritm, eller att ägaren av låten kräver att den tas ned då de inte får någon ekonomisk kompensation för att den används, så kallade ”royalties”.

Ljudet är borttaget

Om du använder ett ljud som tidigare varit tillgängligt men nu är helt tyst kan det bero på att TikTok själva eller den ursprungliga skaparen av ljudet valt att ta bort det. Detta kan innebära problem med copyright, men även andra saker som bryter mot TikToks användarvillkor.

Alla videos eller ljud med hatiskt eller förolämpande innehåll, falska nyheter eller nakenhet kommer att tas bort direkt av TikTok. Ibland resulterar det i att hela videon tas bort men om du använt ett redan tillgängligt ljud hamnar troligtvis din video bara på mute, då du inte är skaparen av ljudet som tagits bort.

Det kan även vara så att en hel organisation valt att ta bort ljud som tidigare var licenserade, till exempel artister tillhörande Universal Music Group.

Du använde för mycket musik

På TikTok finns gränser för hur stora delar du får använda av låtar. På vissa är det 30 sekunder medans andra kan låta dig använda upp till 180 sekunder, det beror helt på ljudets ägare. Om du har använt mer än vad du tillåts använda bör du få upp ett error-meddelande som talar om hur mycket du har överskridit gränsen med.

För att undvika detta bör du hålla dina videos korta, men om du ska göra ett längre klipp är det bra att säkerhetsställa att du har tillstånd till att använda musiken du önskar i förväg.