TikTok svarar på USA-förbud: "Trampar på amerikaners yttrandefrihet"

Efter att ha röstat igenom en lagändring som förbjuder appen svarar moderbolaget Bytedance – detta kan hända vid överklagan

Under helgen röstades ett lagförslag igenom i USA som innebär att appen TikTok skulle förbjudas i landet. USA har tidigare anklagat appen för att bland annat utgöra en risk för kinesiskt spioneri och har nu ställt kravet att appen måste säljas till annan ägare eller förbjudas helt från plattformar som App Store & Google Play.

En talesman för TikToks kinesiska moderbolag Bytedance har även uttalat sig till BBC, där de fördömer lagen och menar på att det går emot grundlagen om yttrandefrihet och även skulle påverka landets ekonomi.

”Lagförslaget skulle trampa på 170 miljoner amerikaners yttrandefrihet, ödelägga sju miljoner företag och stänga en plattform som bidrar med 24 miljarder dollar till den amerikanska ekonomin årligen”, säger talespersonen.

ByteDance insisterar även på att det inte är ett kinesiskt företag och pekar på de många globala värdepappersföretag som äger 60% av plattformen. Bloomberg tror att Bytedance har stora chanser att vinna i domstolen om de skulle överklaga lagförslaget, då det, som de själva säger, skulle kunna ses som ett brott mot grundlagen.