Dödsdomen mot iranska rapparen Toomaj Salehi upphävd

Artisten greps efter att ha protesterat mot att en kvinna dog i "moralpolisens" förvar – det händer nu

Det var under hösten 2022 som rapparen Toomaj Salehi greps i Iran efter de stora protester som bröt ut i landet under samma period. Detta efter att en kvinna mördats i förvar av den så kallade ”moralpolisen”, dit hon togs då ansågs ha burit sin slöja inkorrekt.

Salehi är känd för sina politiska texter som ska ha provocerat den iranska regimen, på singeln ”Normal” rappade han bland annat (översatt) ”I vetenskapens tid, kvinnor slås för sin skönhet / Kastas i en polisbil, tas till fängelser utan namn”.

Han fick tidigare under 2024 dödsstraff för att ha ”spridit korruption i världen”. Han dömdes även bland annat till medhjälp till uppvigling, propaganda mot staten och uppmaning till upplopp. Under en kort tid släpptes han mot borgen och berättade då om hur han torterats i fängelset.

Domen överklagades och nu stor det klart att hans dödsstraff har hävts av en iransk domstol. I ett inlägg på X meddelar hans advokat Mostafa Nili att rapparen nu väntar en förnyad rättsprövning. Det är i skrivande stund oklart när och hur denna omprövning kommer att ske.