Se första trailern till ’Barbie’ med Margot Robbie

Humoristisk Kubrick-hyllning i trailern för Greta Gerwigs ’Barbie’, med Margot Robbie och Ryan Gosling

När orden ''Barbie'' och ''film'' hörs i samma mening vandrar tankarna mot de animerade filmerna från tidigt 2000-tal. ''Film'' är i sig en generös beskrivning av dessa produkter, som blev utpumpade år efter år i syfte att sälja så många dockor som möjligt. Föreställ dig då förvirringen när det visade sig att Greta Gerwig tar sig an utmaningen att regissera Barbie.

Lika äskad av kritiker som publik för sina filmer Lady Bird och Little Women är Gerwig en av Hollywoods starkast lysande stjärnskott. Manuset har hon skrivit tillsammans med partnern Noah Baumbach, manusförfattaren bakom Marriage Story och flera Wes Anderson-filmer. Samtidigt har stjärnorna Margot Robbie och Ryan Gosling skrivit på för att spela Barbie respektive Ken.

Varför har då Barbie av alla filmer lyckats dra till sig ett sådant imponerande A-lag av talang? Den som letar efter konkreta svar i den kryptiska teaser trailern blir nog besviken. Trailern i fråga är bisarrt nog en parodi på en scen ur Stanley Kubricks mästerverk 2001: A Space Odyssey. Originalets våldsamma apor är utbytta mot unga flickor, som krossar sina gamla dockor efter att en jätteversion av Margot Robbies Barbie gör entré. I de korta klipp vi får se av den rosa Barbievärlden är det tydligt att filmen håller sig till den plastiga estetik som serien är känd för.

Trailern visar en självmedvetenhet, och verkar ta en liknande riktning som Legofilmen i hur filmen förhåller sig till källmaterialet. Kommer filmen rikta sig mot en äldre publik, eller är det hela ett socialt experiment för att lura filmsnobbar att se en barnfilm om levande dockor? Only time will tell.

Se trailern till Barbie nedan!