Svenska spelare som kan byta klubb under januarifönstret

Från de redan färdiga dealsen till de hetaste ryktena – så ser transferfönstret ut för svenskarna i januari 2024

Januari är här och så även Silly Season, det internationella transferfönstret, fotbollsvärldens näst största lucka för transfers efter det dubbelt så långa sommarfönstret. Redan innan fönstret öppnades var några av Sveriges största stjärnor klara för flyttar och minst lika många har ryktats röra på sig under Januari, så vi har samlat ihop en lista med svenska spelare som kan byta klubb i Januari 2024.

Spelarna i listan gäller till eller från världens topp 7 största ligor, vilket inkluderar England, Spanien, Tyskland, Frankrike, Holland och Portugal. Listan uppdateras kontinuerligt.

BEKRÄFTADE TRANSFERS

Emil Forsberg – RB Leipzig (GER) till New York Red Bulls (USA)

Ålder: 32 (1991)
Position: Offensiv mittfältare / Ytter
Pris: 33,6 miljoner kronor

Från en Red Bull till en annan, landslagets nummer 10 Emil Forsberg har lämnat RB Leipzig efter nio år i klubben. Han lämnade Malmö FF för de storsatsande tyskarna när de fortfarande spelade i andra divisionen 2015, men har sedan följt med på resan från underdog till Champions League-utmanare samtidigt som han bidragit med en stor mängd mål och assist. Efter att ha ryktats till klubbar som Roma och Liverpool genom åren föll till slut valet på systerklubben New York Red Bulls i Amerikanska MLS.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av New York Red Bulls (@newyorkredbulls)

Isak Hien – Hellas Verona (ITA) till Atalanta (ITA)

Ålder: 24 (1999)
Position: Mittback
Pris: 100,8 miljoner kronor

En av Sveriges mest lovande försvarstalanger har fullkomligt exploderat i italienska Serie A sedan han lämnade Allsvenska Djurgården för Hellas Verona under 2022. Bara en och en halv säsong senare har Isak Hien nu snappats upp av giganten Atalanta, som regelbundet utmanar om Champions League-platser och tidigare fostrat svenska spelare som Dejan Kulusevski.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Atalanta B.C. (@atalantabc)

Matilda Vinberg – Hammarby (SWE) till Tottenham (ENG)

Ålder: 20 (2003)
Position: Ytter
Pris: ?

Efter att först ha ryktats till Manchester City under en längre tid valde landslagsyttern Matilda Vinberg att skriva på för Women’s Premier League-konkurrenten Tottenham istället. Summan är okänd, men hon ska enligt uppgifter ha skrivit på ett långt kontrakt för Londonklubben.

Madelene Janogy – Hammarby (SWE) till Fiorentina (ITA)

Ålder: 28 (1995)
Position: Ytter
Pris: ?

En veteran i Damallsvenskan vid det här laget, med över 100 matcher för Piteå & Hammarby tillsammans, är Madelene Janogy nu redo för de internationella planerna igen efter en kort visit hos Wolfsburg 2019. Hon har skrivit på för Fiorentina, en av klubbarna som satsar stort i den snabbt växande Serie A Femminile TIM och blir lagkamrat med strikern Pauline Hammarlund.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av ACF Fiorentina Femminile (@acf_women)

Lovisa Gustafsson – IFK Norrköping (SWE) till Sporting de Huelva (ESP)

Ålder: 29 (1994)
Position: Anfallare
Pris: ?

En så kallad ”late bloomer” som följt IFK Norrköpings satsning från de lägre divisionerna upp till Damallsvenskan är anfallaren Lovisa Gustafsson, som 29 år gammal får en drömflytt till den spanska högstaligan Liga F och Sporting de Huelva, som redan har svenskarna Therese Simonsson, Sofia Hagman och Amanda Edgren i truppen.

Elsa Pelgander – KIF Örebro (SWE) till Juventus (ITA)

Ålder: 17 (2006)
Position: Innermittfältare
Pris: ?

En av svensk fotbolls största talanger är Elsa Pelgander, som blott 17 år gammal redan hunnit med två säsonger i Damallsvenskan för KIF Örebro. Intresse har kommit från flera av världens storklubbar men valet föll till slut på Juventus i Italien. Där ansluter hon till svenska veteraner som Linda Sembrandt, som var med och bidrog till tre av klubbens fem raka serievinster mellan 17/18 och 21/22.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Juventus Women (@juventuswomen)

RYKTEN

Lucas Bergvall – Djurgården (SWE) till Barcelona (ESP)

Ålder: 17 (2006)
Position: Innermittfältare
Pris: 168 miljoner kronor (krävd summa)

Få Allsvenska namn har det pratats så mycket om under 2023 som Lucas Bergvall, som fick sitt stora genombrott i Djurgården under den gångna säsongen. Den dynamiska innermitten har fångat blickar från hela världen och närmast sägs Barcelona ha varit, men sägs även ha dragit sig ur då Djurgårdens krävda summa på 168 miljoner blev för mycket. Högst troligt är dock att någon annan ger sig in i leken snart.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av 365Scores (@365scores)

Mattias Svanberg – Wolfsburg (GER) till Sporting Lissabon (POR)

Ålder: 24 (1999)
Position: Innermittfältare
Pris: ? (Lån med köpoption)

Efter genombrottet i Malmö FF och senare italienska Bologna flyttade Mattias Svanberg till Wolfburg i Tyskland inför säsongen 22/23. Bara ett och ett halvt år senare ryktas han nu bort till Portugal och Sporting Lissabon, som redan har den omtalade svensken Viktor Gyökeres i truppen. En flytt skulle enligt uppgifter till A Bola ske genom ett lån med köpoption, då Sporting vill spara in pengar innan en eventuell Gyökeres-deal.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Mattias Svanberg (@mattiasvanberg)

Viktor Gyökeres – Sporting Lissabon (POR) till Liverpool (ENG)

Ålder: 25 (1998)
Position: Anfallare
Pris: 1,12 miljarder kronor (klausul)

Vi stannar i Portugal, Lissabon och Sporting där strikern Viktor Gyökeres gjort toksuccé sedan han anslöt från Coventry City i somras. Efter 11 mål och 5 assist på 14 matcher i ligan kan han redan vara på väg tillbaka till England, då krisande (och rika) Chelsea har ryktats vara beredda att köpa ut anfallaren genom en klausul som kan stiga till strax över miljarden (!). Deras intresse ska dock enligt uppgifter ha svalnat, men sportjournalisten Ekrem Konur hävdar istället att Liverpool m.fl är redo att snappa upp svensken.

Kazper Karlsson – Halmstad (SWE) till Bologna/Udinese (ITA)

Ålder: 18 (2005)
Position: Innermittfältare
Pris: ?

Ett ungt löfte som fick sitt stora genombrott 2023 är Halmstads Kazper Karlsson. 18-åringen har visat upp ett ovanligt lugn för sin ålder från det centrala mittfältet och nu sägs de italienska klubbarna Bologna och Udinese vara ute efter hans signatur, såväl som Allsvenska konkurrenten Hammarby. Detta enligt källor till Tuttosvenskan.

Momodou Sonko – Häcken (SWE) till Flera

Ålder: 18 (2005)
Position: Ytter
Pris: 90-100 miljoner kronor (estimerat värde)

Under debutsäsongen 2022 fick han vara med och ta Allsvenskt guld med BK Häcken och året därpå kom det stora genombrottet med 7 mål och 4 assist på 23 matcher när han även blev utsedd till årets unga spelare. Förståeligt nog har detta trissat intresset hos flera av världens största klubbar och enligt fotbolldirekt inkluderar dessa Barcelona, Liverpool, RB Leipzig, FC Köpenhamn, Bologna, Ajax och PSV Eindhoven.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av BK HÄCKEN (@bkhackenofcl)

Eric Smith – St. Pauli (GER) till Stuttgart (GER)

Ålder: 26 (1997)
Position: Defensiv mittfältare/Mittback
Pris: ?

Efter dubbla sejourer i IFK Norrköping, en vända i belgiska Gent och norska Tromsø hittade Halsmtad-produkten Eric Smith hem i St. Pauli som för närvarande spelar i den tyska andra divisionen. Enligt journalisten Dominik Schneider kan nu en flytt upp till den högsta divisionen Bundesliga dock vara på bordet, då Stuttgart och flera onämnda klubbar visat sitt intresse.