I solidaritet med Ukraina: så hjälper du till från Sverige

Se en lista över hjälporganisationer & övrigt du kan göra för att hjälpa människor i Ukraina

Idag den 24 februari meddelade Ryssland att de gått in med en militär attack i Ukraina. När striderna trappas upp i Ryssland-Ukraina kriget kommer flera människor vara i behov av humanitärt stöd. Kriget riskerar att bli den största militära insatsen i Europa sedan andra världskriget, och sätter många människors liv i fara. För att stötta Ukraina och landets civilbefolkning har vi satt ihop en lista över vad du i Sverige kan göra för att hjälpa.

Donera pengar till en hjälporganisation:

UNICEF

Swish: 902 00 17 – märk meddelandet ”Ukraina”

Röda Korset 

Röda Korset hjälper människor som drabbas av kriser och katastrofer över hela världen. De är på plats i Ukraina för at hjälpa befolkningen. Bidrar bl.a. med mat, värme och sjukvårdsmaterial.

Swish: 900 80 79 

SOS Barnbyar

Arbetar för barns rätt att växa upp i trygghet.

Swish: 123 320 07 14

UNHCR

En global hjälporganisation som hjälper till att rädda liv, skydda människors rättigheter och skapa förutsättningar för människor på flykt. Hjälper människor att söka skydd och bidrar med sjukvårds- och hygienmaterial.

Swish: 123 129 50 21

RFSL

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. En ideell organisation som jobbar för att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer, som för alla andra i samhället. Stödjer hbtqi-personer i Ukraina, samt hjälper till med evakuering ur landet.

Swish: 123 900 40 86

Läkare utan gränser

En internationell medicinsk humanitär ideell hjälporganisation som är politiskt och religiöst obunden. Bistår med sjukvård på plats.

Swish: 900 60 32

Reportrar utan gränser

En internationell yttrandefrihetsorganisation som kämpar för friheten att uttrycka sig. Hjälper journalister och media, och stöttar oberoende journalistik.

Swish: 123 900 44 90

Gör din röst hörd

Skriv på en namninsamling, eller stötta och jobba med nätverk och organisationer. Gå ihop med vänner, studentföreningar och kulturcentrum för att göra era röster hörda och skapa förändring.

Använd dig av sociala medier, även om du inte har tusentals följare. Din insatts gör skillnad – särkilt i en situation där media i många fall censurerar händelserna. Nu är din insatts viktigare än någonsin.  Uttryck dina åsikter, dela viktig information och protestera.

Delta i en demonstration/manifestation om du har möjlighet att göra det.

Om du väljer att delta i en fysisk demonstration finns det några punkter att förhålla sig till (källa: Radio Noden):

  • Ha med dig något att täcka ansiktet med och bär gärna munskydd. Även om det i Sverige är olagligt att maskera sig vid en demonstration om det uppstår ordningsstörningar – lär munskydd ej ifrågasättas under en pandemi. Det minskar risken för dig att åka fast för att ha demonstrerat mot förtryck, då du inte lika lätt kan kännas igen.
  • Gå aldrig ensam, håll ihop och se till att du och dina vänner har varandras telefonnummer.
  • Undvika att ta bilder då det kan användas som bevismaterial av ordningsmakten. Se även till att din mobiltelefon(om du har den med dig) ej går att låsa upp av vem som helst.
  • Ha helst på dig kläder som inte är utmärkande, eller som du är villig att göra dig av med efter demonstrationen. Då är det svårare för ordningsmakten att använda dina kläder som bevismaterial.
  • Om du blir gripen är du endast skyldig att uppge dina personuppgifter. Du behöver ej delta i förhör eller lämna några övriga uppgifter utan en egen vald advokat. Därefter kan du alltid uppge ”Ingen kommentar” som svar, och är ej skyldig att dela någon övrig info eller ge svar.
  • Om du är under 18 år får ordningsmakten ej förhöra dig utan din vårdnadshavare.

Dela ej traumatiskt material på sociala medier

Var källkritisk och undvika att dela bilder på människor som är skadade, utsätts för brott eller befinner sig i en utsatt situation. Tänk på att materialet kan vara traumatiskt – och utgå från hur du själv vill att du eller dina nära ska porträtteras på sociala medier.

Vid delning av material som kan vara traumatiskt – använd dig helst av uttrycket #TW eller #TriggerWarning för att förvarna dina följare om att innehållet är känsligt.

Vid demonstrationer bör du också undvika att dela bilder på demonstranter – då de sedan kan sökas upp av polisen eller användas som bevismaterial.

Var källkritisk och håll dig informerad

Var noga med vilka källor du hämtar din information ifrån. Dubbelkolla att de källor du följer inte är ägda eller finansierade av Ryssland.

Ukrainas officiella IG: @ukraine.ua

Ukrainas officiella FB: /UkraineUA.MFA

Handla från ukrainska varumärken

Genom att stötta ukrainska varumärken kan du stötta landets ekonomi – något som ofta påverkas hårt i krig. På så vis ger du Ukraina större möjlighet att stötta och skydda sina invånare.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Kateryna Gudziak (@katerynagudziak)