Dopest Unga svenska artister att hålla koll på 2018 svensk hiphop

Unga svenska artister att hålla koll på 2018 – DEL I

Dopest listar unga svenska artister som kommer att lämna stora avtryck i år!

Sverige blomstrar av talang och potential inom musikbranschen, och det bevisade 2017. Förutom att vi såg fler internationella samarbeten än någonsin, så har året som gått bevisat att svensk hiphop är att räkna med. Vi har sett flera unga artister växa fram, Jireel gått från en 16-årig talang till Sveriges hetaste artist eller Lamix som med debutsingeln gick platina och på ett år gått från att knappt komma in på P3-Guldgalan till att kamma hem den.

Det spelar längre ingen roll att traditionell media inte täcker eller lyfter fram svensk hiphop, hur många radioprogram med fokus på svensk hiphop som läggs ner eller att låtar med miljontals streams inte går på radiorotation. Svensk hiphop har under årets gång bevisat att det nu är omöjligt att undvika landets mest underskattade och minst uppmärksammade genre, intresset är större än någonsin.

I takt med att genren fortsätter växa så växer även nya stjärnor och löften fram. Dopest har sammanställt en lista på unga artister som man bör hålla ett extra öga på under 2018. (ingen rangordning). Del 1 av 3!

 

VONGTALE

Vem? Lägg namnet på minnet. Den unga killen från södra Stockholm är Dopest joker på denna lista. En artist som är helt okänd och tidigare inte släppt något själv. Han gästade nyligen Mitchy Iris Heartbreak Anth3m på engelska. Redaktionen har haft möjligheten att få ett smakprov på kommande släpp och ser verkligen fram emot hans releaser! 

Vongtale

Foto: Voliami

 

THRIFE

Den svenska hiphoplegenden Ayo’s son. Med den introduktionen är det svårt att inte ha ständig press på sig. Thrife började för ett par år sedan i duon Svart&Vit men debuterade solo förra sommaren med singeln ”Rastaman”. Han släppte därefter singeln All eyes on me och gästade sedan Finess senaste EP på singeln Para sover aldrig, han bevisar att han är Ayos son (eller att han inte enbart är hans son/skugga). Thrife gav ett smakprov på att någon att räkna med och under 2018 tror vi att han kommer att bevisa att svensk hiphop sitter i blodet.

Thrife

 

SHOWIT

Enda framträdandet hon gjort var när hon nyligen gästade Pato Poohs singel "På Väg". I samband med releasen avslöjades det att hon var Nerubel Sounds senaste tillskott, och egentligen räckte hennes vers i "På Väg" för att förstå att Showit definitivt kommer att göra stort avtryck, med stort självförtroende, hård attityd, kaxiga bars och uppbackning av Pato Pooh, Pablo Paz och Lamix så behöver vi nog inte skriva mer...

Showit NBL Sound

 

ELIAS ABBAS

Rivstartade sin karriär med ett inhopp på Lamix Grammisnominerade singel Hey Baby Remix. Bland de etablerade namnen började man fråga sig vem den unga sångaren som avslutade remixen var. Drygt 2 månader senare presenterade 15-åringen sig med sin debutsingel Min Queen producerad av ingen mindre än K-One. Låten som i skrivande stund har mer än 2,5 miljoner spelningar på Spotify följdes upp med en remix med gäster som Kaliffa, Linda Pira och Sam-E. Det är inget snack om att karriären bara börjat för Elias Abbas som nu siktar på Melodifestivalen 2018!

Elias Abbas

 

NAOD

Den unge rapparen från Rågsved som inledde karriären i en duo tillsammans med Jireel, har i jämförelse med sin tidigare partner legat relativt låg. Naod har släppt en del singlar, b.la. ”Dö rik” producerad av Massa Salazar. Dock så känns det som att han hållt tillbaka en hel del, med en stor fanbase, scenvana och en hel del lovord om honom, så tror vi Naod detta år kommer att satsa i fullfart, han släppte nyligen singeln ”Facts som är lite av en svensk version på Bakkka Not Nice ”Live up to my" och följde upp med "Tänker på" kort efter vilket är ett bevis på att det är full fart framåt i år.

Naod Art By Esse

Foto: Art By Esse

 

BLIZZY

Exploderade som en våg efter #KronanChallenge där artister och fans fick sjunga sin variant på singeln Kronan. Husbyrapparen följde upp det med EP:n "Djungelblå" med 5 spår där vi hörde allt ifrån feelgood låtar till mer verklighetsrap. Blizzy har bevisat att han är mångsidig och på egen hand kan skapa hits som Diva, Diva (Remix) och Bad Girl som definitivt får folk att dansa, och med ett kommande debutalbum i år kommer han fortsätta att se till att folket dansar.

Dopest Grammisgala 2018 Grand Hotel Blizzy

Foto: Ollie Nord/Lo Salmson for Dopest