Svenska forskare: Så påverkar GTA din hjärna

En studie utförd av Karolinska Institutet har testat våldsamma spels inverkan på hjärnan – här är vad de kommit fram till

Diskussionen kring våldsamma spel och dess eventuella inverkan på barn och unga har pågått så länge mediet har funnits. Studier har genomförts som pekar både för och emot att spel med våldsamt innehåll skulle kunna öka aggression och minska empatin hos de som spelar, varav de flesta av dessa har genomförts i USA.

Nu rapporterar TV4 att Karolinska Institutet i Stockholm genomfört en studie där testpersoner fått spela GTA V. I studien har empati uppmätts genom att magnetröntgen registrerat hjärnaktiviteten när 89 försökspersoner fått se en bild av en person som tycks få en elektrisk stöt.

Hälften av deltagarna har sedan fått spela GTA i en timme med uppmaningen att begå så mycket våldsamma handlingar som möjligt, medan den den andra hälften fått fotografera folk i samma spelmiljö. Efter detta har försökspersonerna återigen fått se personen som får en elektrisk stöt varav forskarna mätt samma hjärnaktivitet.

Resultaten visar på att det inte är någon skillnad mellan de två gruppernas reaktioner innan och efter hälften av dem har fått spela GTA. Forskarna vill dock understryka att studien bara är en demonstration av hur vidare forskning skulle kunna se ut och att de behöver utföra större studier för att få ett mer omfattande resultat.

”Vi behöver förstå hur det är när man spelar dataspel dagligen, kanske tre, fyra timmar per dag i månader och år och vad det gör för empatifunktionen. Det vet vi inte idag”, säger Predrag Petrovic från Karolinska Institutet.