Värmeverkets lokaler vid det gamla nedlagda värmeverket i Bredäng är inte bara unika i sin utformning, filosofin att lyfta fram det kreativa där det syns som minst genomsyrar hela organisationen. När grundaren Leo Razzak såg lokalen under en filminspelning väcktes visionen om att erbjuda en kulturell hub, där fokuset främst skulle riktas mot underrepresenterade kreatörer från område 127: Skärholmen med närområde.

Sommaren 2021 fick han äntligen köpa loss byggnaden av Stockholms stad efter tre år av hyra, och drömmen kunde ta fart på riktigt. På hemsidan kan du idag boka någon av Värmeverkets 10 olika utrymmen, som täcker allt från kontorshotell till poddstudios och danshall. Med medlemskap i deras Creative Club kan du även få tillgång till lokaler och kontakter på en kontinuerlig basis, tillsammans med andra kreatörer som drar i samma riktning.

Foto: Värmeverket

Med nya initiativet "unmute" vill man sätta fokus på kreativitetens förhållande till ljud. Med ett nytt residensprogram vill de även erbjuda möjligheten till kreatörer att få mentorskap, stipendium och andra möjligheter att utveckla sig. Värmeverket själva beskriver programmet såhär:

"Vårt residensprogram fokuserar främst på att stödja den diversifierade gemenskapen. Genom detta initiativ strävar vi efter att lyfta nya talanger och idéer, ta itu med ojämlikhet i de kreativa branscherna och inspirera andra att stiga."

Under hela 2023 kommer Värmeverket utforska hur ljud kan användas i kreativt arbete. Workshops, samtal och liveupplevelser inom ljuddesign, musikproduktion, ljudteknik, ljudsystemkultur och healing genom dans — samt ha gästföreläsare från andra branscher att dela med sig av sina erfarenheter på hur de använder ljud i sitt arbete, med ett gemensamt fokus på att främja mångfald inom musikbranschen.

För mer information om programmet och hur du söker residens har Värmeverket skapat en digital hub för "unmute"-projektet. Se till att kolla in den och håll utkik på dopest.se för fler nyheter om Värmeverket under året!