Viktor Ax

Viktor Ax tillbaka med debutalbumet ”Epilepsi”

Gästas av flera av de namnen som Viktor stadigt har samarbetat med & visar hans experimentella sida

Uppsalaproducenten, som har producerat åt åtskilliga namn i såväl den svenska som den internationella scenen, släpper sitt debutalbum Epilepsi idag. På albumet finns den bortgångne Rozh tillsammans med Rawa, Abidaz, Ken Ring, Alex Ceesay och andra namn som Viktor upprepande gånger har samarbetat med under sin karriär som producent. Albumet är enligt honom det första och sista det sista, svenskspråkiga fullängdsalbumet under eget namn.

Under perioden av skapandet var Viktor ute på djupt vatten i ett långvarigt återfall av eskalerande missbruk, och allt fler runtomkring honom valde i slutet att ta avstånd. Det var vännen/kollegan Ken Ring som genom tuff kärlek ställde ett ultimatum och fick in Viktor på behandlingshemmet Korpberget i November 2018, ett ställe som är känt som nordens hårdaste, men också mest effektiva 12-stegsrehabliteringshem. Skivan lämnades in på mastring och den gamla studion revs ner.

Idag är Viktor på banan igen, fri ifrån droger och sinnesförändrande mediciner. Och ’Epilepsi’ är övergångsfasen ifrån slutet på det gamla till början på det nya livet som han lever idag.

På albumets första del tar Viktor sig an rollen som dirigent för rapparna, som tar turer att lägga verser över producentens beats och berättar om ett livssätt som numera blir mer bekant för den svenska mainstreamen. I den andra halvan tar musiken en lugnare och mer experimentell vändning, där Viktor visar sina musikskrivande skills, och berättar med hjälp av andra rappare och sin egen bror om personliga historier om missbruk och familjärt melodrama. Albumets andas ett förakt mot samhällets mörka sidor, och i det hävdar Viktor både en personlig vinst i kampen mot dess strukturer, samt ett synande för bluffen som hela systemet vilar på.

Genom Epilepsi visar Viktor Ax att han är kapabel till mer än sina sotiga beats som den svenska scenens mer hardcore-aktörer flitigt använder. Det finns i albumet glimtar om en stor, eftersträvad idé som Viktor, genom de sina surrealistiska ljudskap och sina medarbetares avklädda, dystra verser, gång på gång förmedlar i denna release. Albumet ställer frågan om hur mycket vi som individer har att säga till om vårt kollektiv, och om de valen vi gör och vägar vi korsar alltid väljs av oss själva. Den frågan offrar Viktor svar på i albumets sista spår - fisken flyter.

Lyssna på Epilepsi nedan: