Regeringen: Gucci-keps kan räcka för visitering

Förslaget om visitationszoner inom vissa områden går vidare – "Är en viss klädstil som kommer med att vara med gängen"

Under det senaste året har ett kontroversiellt förslag från Sverigedemokraterna gått vidare genom den svenska regeringen. Det berör så kallade ”visitationszoner” vilket innebär att polisen, inom utvalda områden, ska få rätten att kroppsvisitera och genomsöka fordon utan brottsmisstanke.

Under torsdagsmorgonen den 8:e februari 2024 hölls en pressträff där justitieminister Gunnar Strömmer (M) samt Richard Jomshof (SD), Torsten Elofsson (KD) och Martin Melin (L) diskuterade det nya förslaget. Konceptet ska enligt politikerna vara inspirerat av Danmark och polisen ska även kunna ingripa utifrån hur personer klär sig eller vilket fordon de kör. Ett krav för att visitationszoner ska införas är att det ska pågå ett gängkrig i området, för att därigenom kunna förebygga våldsdåd.

”Alla som bär Guccikopiakepsar är inte gängkriminella men många gängkriminella bär Guccikopiakepsar”, säger Martin Melin (L).

”Men det är en viss klädstil som kommer med att vara med de här gängen”, fortsätter han.

Melin, som även är en mediepersonlighet och tidigare arbetat som polis, menar dock på att polisen generellt har en bra kartläggning över vilka som är inblandade i kriminalitet och inte. Däremot tror han att rapkultur kan ha påverkat hur vissa ungdomar vill klä sig.

”Vi har en väldigt bra bild kring hur de här gängkriminella beter sig och det skiljer sig från de laglydiga, och skötsamma ungdomarna. Det finns skötsamma personer som på något sätt dras till den här klädstilen för att det finns en kultur, vi har sett den här rapkulturen, men det betyder inte att de är kriminella”, säger Martin Melin.

Förslaget har kritiserats på flera håll, bland annat Civil Rights Defenders har varnat för att det kan leda till kränkt integritet och etnisk profilering. Lagförslaget går vidare inom regeringen och kommer att fortsätta utredas under de kommande månaderna.