Vitt snus kan förbjudas i EU

Dragningskraften till unga användare sägs vara en stor anledning – så kan det påverka Sverige

EU-kommissionen förbereder ändringar i lagar om tobak och det kan innebära det populära vita snuset. Även om produkten inte innehåller tobak har den hög nikotinhalt vilket är starkt beroendeframkallande. Förslaget baseras på en ännu hemlig studie som Politico fått ta del av, som är utförd av ”en utomstående part” på uppdrag av EU-kommissionen.

Sverige är det enda EU-landet där vanligt snus inte är förbjudet, då dess kulturella fäste i landet gett ett undantag. Det är oklart om ett förbud för vitt snus skulle gälla i Sverige eller om det skulle gå under samma undantag. Det vita snuset är redan förbjudet i vissa länder, som Holland & Belgien, då det finns en oro för att unga människor kan lockas av smaksatt snus och hur den marknadsförs vilket sedan leder till ett nikotinberoende.

Vitt snus har blivit allt mer populärt i EU-länderna under de senaste åren och försäljningen dubblerades i länder som Danmark, Slovakien och Tjeckien mellan 2020 och 2021, det rapporterar TT. Vitt snus eller tobaksfritt snus, lanserades i sin nuvarande form i Sverige under 2016.