Det är inte många artister som kan stoltsera med att deras första officiella släpp blev ett av årets mest spelade. 25-åriga Stockholmsbon Kendra "waterbaby" Egerbladh är en utav dem, då hennes hyllning till hemstaden "Stockholmsvy" tillsammans med Hannes blev en av de största svenska singlarna under 2022 och nominerades även till en en Grammis för årets låt.

I november förra året fick hon även motta prestigefyllda Musikförläggarnas Stipendium, trots att hon vid den tidpunkten endast gästat på "Stockholmsvy" och Seinabo Seys "Sweet Life". Hennes talang för melodiförfattande till sin egna distinkt mjuka röst var uppenbar för både juryn och fansen, vilket byggt upp en stadig förväntan inför hennes första riktiga projekt.

”Stort tack för att ni tror på mig och min musik, som ni förhoppningsvis kommer få höra mer av snart”, sa hon i ett pressmeddelande då.

Med debut-EP:n Foam har snart äntligen blivit till nu, efter en vår av smakprov genom singlarna "Airforce blue" och "911". Projektets fem spår innehåller de två tidigare släppta singlarna tillsammans med nya "My luv", "Born too late" och "Wishing well". Spåren bygger vidare på de drömska och nästan förhäxande kvalitéer som waterbabys röst och låtskapande besitter, då varje spårs produktion av vapendragaren Marcus White kombineras med melodier som få artister kan få till så tidigt i karriären.

Hennes talang har även fångat uppmärksamheten av veteraner inom musikbranschen, däribland amerikanska skivbolaget Sub Pop som EP:n ges ut genom. Med artister som Beach House och clipping i sitt nuvarande stall och med titeln "skivbolaget som upptäcke Nirvana" har de ett beprövat sinne för det banbrytande, vilket är en kategori som waterbaby mycket väl kan komma att placeras i. I hennes egna ord: Vi får förhoppningsvis höra mer av henne snart.

Lyssna på Foam på Spotify!