Årets upplaga av Way Out West har nu kommit till sitt slut. Kanske kan man säga att festivalsommaren officiellt är över? Så kändes det i alla fall när regnovädret drog in över Göteborg under tredagareventets sista dag. Tråkigt, men inte heller helt oväntat, att det ska regna under Way Out West det är ju sen gammalt. De spridda skurarna kunde dock inte stoppa festivalbesökarna som vandrade in på området iklädda gummistövlar och färgglada regnponchos. På schemat för årets avslutande dag dominerade soul-, hiphop-, och R&B-bokningar. Bland artisterna fanns namn som Cherrie, Earl Sweatshirt, Erykah Badu, Stormzy och Solange. 

Earl Sweatshirt i en rain coat ...

En av hiphop-fantasternas mest efterlängtade gigg var den kritikerhyllade rapparen Earl Sweatshirt. Han vandrade lojt runt på scenen iklädd regnkappa och småpratade med publiken mellan låtarna. Det var charmigt, simpelt och stundvis riktigt bra. Han var en av festivalens kanske mest oväntade bokningar, men en dröm för riktiga hardcore fans som följt hans karriär och den långa väntan på hans tredje studioalbum Some Rap Songs, vilket släpptes under fjolåret. Enda nackdelen var kanske att han inte är särskilt känd för att flirta med publiken, vilket fick de festivalbesökare som inte hört talas om honom innan att smita ut från Linné-tältet så fort regent sluttat smattra utanför.

Årets line-up: 50/50

En artist som regent definitivt inte kunde stoppa var Cherrie. R&B-stjärnan har rört sig från att vara ett välkänt namn på den svenska scenen till att nu även dominera på internationellt plan med features från artister som Stormzy och Kehlani. På scen fick hon support från såväl liveband samt sångerskan Sabina Ddumba. Dessutom gästades hon av producenten bakom musiken, Amr Badr, och tillsammans framförde de sin senaste hitlåt “Mami”. Trots ett mindre avbrott på grund av regn, genomförde hon hela sitt set med full energi och ödmjukhet. Likt hon sjunger på låten “163 För Evigt”: “För om jag lyckas då vi alla kan”, uppmanade hon publiken att tro på sin egen förmåga och våga tro på att allt är möjligt. 

Ytterligare två starka kvinnliga bokningar var soul- och R&B-ikonerna Erykah Badu och Solange. För att fortsätta arbetet mot en jämställd framtid bestod årets line-up för första gången av 50/50 manliga respektive kvinnliga liveakter. Erykah Badu intog Flamingo-scenen, något försenad, men publiken hade snart förlåtit både tidsförskjutningen och spöregnet när hon med sin magiska energi inledde med “On & On”. På Flamingo spelade även Solange som var festivalens avslutande akt. Hon gled mjukt in på scen ackompanjerad av band, dansare och körsångare. Avskalat och minimalistiskt, är ord som beskriver spelningen väl men samtidigt var det på sätt och vis både pampigt och snyggt. Det blev allt från killar utan tröja iklädda cowboyhattar (á la Lil X nas) till skuggspel och euforisk dans. Solange stod utan tvekan för festivalens bästa röst och låtar som “Don’t Touch My Hair”, “Losing You” och “F.U.B.U” gjorde sig alldeles utmärkt live. 

Regnet kunde inte stoppa Stormzy 

Om Solange spelning kändes som ett givet festivalavlsut, var Stormzy årets självklaraste head-liner. Han gav 110% och struntade helt i regnet som öste ner. Genomdränkt men överlycklig rörde han sig på scenen, hela tiden med en självklar publikkontakt. För hiphopfans har årets line-up kanske känts något tunn, när Stormzy inledde med “Know Me From”, mättades många hungriga magar och fansen kastade sig överlyckligt in i moshpits. När rösten senare inte längre räckte - hjälpte publiken till och backade upp honom på refrängen till “Crown”. På senaste monsterhiten “Vossi Bop” som fått en remix med Aden x Asem, överraskade han med att ta upp den svenska duon på scen och då var det ingen i publiken som kunde stå still. När han på “Shut Up” sjöng versen “I got a mob like A$AP Rocky” skrattade han till, och tycktes syfta på A$AP Rocky-skandalen. Stormzy har samarbetat med flera svenska artister, har vänner här och dejtar svensk-somakiska Maya Jama. När många artister valt att bojkotta Sverige efter Rockys rättegång, värmde det i fansens hjärta när UK-rappare mellan låtarna förklarade sin kärlek för den svenska publiken.

Ses vi på Way Out West 2020?