Nu kan du höra världens dyraste album för första gången

Wu-Tang Clans sällsynta projekt existerar bara på en enda CD – nu kan du för första gången höra 'Once Upon a Time in Shaolin' live

2015 släpptes ett album som skulle gå till historien, inte bara för sin musik utan för sin exklusivitet. Once Upon a Time in Shaolin släpptes bara i en enda utgåva, som via en auktion blev det dyraste musikverket någonsin.

Det ikoniska kollektivet Wu-Tang Clan ligger bakom projektet, som spelades in i hemlighet över sex års tid. De har sedan 90-talet blivit en av världens största musikgrupper, med legendariska medlemmar som RZA, GZA, Ghostface Killah, Raekwon och den bortgångna Ol’ Dirty Bastard. Utöver musiken har framför allt RZA varit en drivande spelare inom olika företagsprojekt och det var även han som startade Once Upon a Time in Shaolin tillsammans med producenten Cilvaringz.

Cilvaringz, RZA & en representant från auktionshuset 2015. Foto: Paddle8 Auctions

Albumet såldes för närmare 2 miljoner dollar till den dåvarande investeraren och nuvarande ekobrottslingen Martin Shkreli. Efter att han dömdes för flera brott köptes albumet av en crypto-grupp, som nu har lånat ut den till Museum of Old and New Art i Hobart, Australien.

Museet kommer att hålla det första offentliga lyssningseventet för albumet någonsin, då tidigare spår endast har hörts via en olaglig uppvisning som Martin Shkreli gjorde utan Wu-Tangs tillåtelse. BBC rapporterar att cirka 30 minuter av albumet kommer att spelas upp för besökare mellan den 15-24 juni 2024, varav all inspelning kommer att vara otillåten.

Om du vill ta chansen att lyssna på världens mest sällsynta album kan du läsa mer på museets hemsida.