Ett halvår senare – detta har hänt i rättegången mot Young Thug

Vi sammanfattar de viktigaste ögonblicken i tidslinjen för åtalet mot rapparen & hans skivbolag YSL – från arresten till dagens läge

När vi tog oss in den 81:e dagen av rättegången mot Young Thug & YSL under tisdagen den 28:e maj markerade det ett halvår efter att rättegången inleddes i november 2023. Rapstjärnan arresterades under hösten 2022 tillsammans med ett tjugotal medåtalade som enligt åklagarsidan ska ha bedrivit en gängkriminell verksamhet under skivbolaget YSL. Bland de arresterade fanns även Gunna, som senare frigavs.

Här är de viktigaste händelserna hittills från rättegången mot Young Thug & YSL:

9 Maj 2022 – Arresten

Young Thug och 27 kollegor på YSL Records, däribland Gunna, anklagas för hela 56 åtalspunkter i ett så kallat RICO-case där åklagarna vill bevisa att de bedriver en organiserad kriminell verksamhet. Detta innebär att alla medlemmar av gänget kan straffas tillsammans, även om de inte utfört specifika brott. Young Thug pekas ut som ledaren av gänget, som ska ha växt fram ur en tidigare uppsättning av lokala Bloods i Atlanta.

”YSL är ett kriminellt gatugäng som startades i slutet av 2012 i Cleveland Avenue-området i Atlanta. YSL hävdar själva att de är anslutna till det nationella Bloods-gänget”, skriver åklagarsidan.

3 Juni 2022 – Nekad borgen

Young Thug, Gunna och majoriteten av andra YSL-medlemmar nekas borgen. De utgör enligt domstolen en fara för samhället samt att de besitter stor benägenhet att fly undan rättvisan. Thug & Gunna förflyttas från häktet till en fängelsecell i Fulton County Jail.

14 December 2022 – Gunna friges

Gunna, som egentligen heter Sergio Kitchens, friges efter att ha ingått i en så kallad ”Alford Plea”, vilket betyder att han formellt erkänt sig skyldig, samtidigt som försvaret kommer fortsätta argumentera för hans oskuld på samma punkt.

Gunna blev dömd till fem års fängelse, ett år blev omvandlat till avtjänad tid vilket möjliggjorde för artisten att bli villkorligt frigiven. Som del av arrangemanget ska rapparen även utföra 500 timmar av samhällstjänst. I ett uttalande gjorde Gunna det mycket klart att han inte samarbetar med åklagare på något sätt som kan påverka Young Thug och de andra medlemmarna negativt.

Senare går ett videoklipp från rättssalen viralt där Gunna erkänner att han är medveten om att YSL är en kriminellt gäng utöver ett skivbolag, han blir stämplad som ”snitch” av flera fans och rapkollegor, bland andra tidigare kollaboratören Lil Baby.

23 Juni 2023 – Young Thug släpper Business Is Business

Thug släpper albumet BUSINESS IS BUSINESS med stor hype. Det har ryktats frenetiskt om att albumet på något sätt ska tala om hans uppmärksammade RICO-case, Gunnas frigivning och skivbolaget/gänget YSL, men det är inget vi får här. Visst inleds albumet med ett kort samtal mellan Thugger och Drake i ”Parade On Cleveland”, men består i övrigt av låtar som förmodligen hämtats från det stora valv med inspelningar som han byggde upp innan han greps. I intro-låten hör vi dock något som skulle kunna vara en liten pik mot Gunna och hans hit ”Pushin P”.

”Uh, I ain’t doin’ shit, man
Just pushin’ more Peter, more sweeter, more completer
Than any Peter pusher around
See what I’m sayin’, twin? Ha”

9 November 2023 – Låttexter får användas

Domstolen beslutar att låttexter godkännas som bevis i åtalet, något som blir kontroversiellt bland såväl Thugs advokater som allmänheten. Under de kommande månaderna kommer bland annat låtar som ”Halftime” och ”Tattoos” att användas som bevis för att koppla Young Thug & YSL till Bloodsgänget.

27 November 2023 – Rättegången börjar

Efter 18 månader av förberedelser och föresningar startar rättegången och alla åtalspunkter läggs fram. Dessa inkluderar mord, väpnat rån, vapenbrott, drogsmuggling och mycket mer, varav Young Thug pekas ut som ledaren i toppen av hierarkin inom YSL. I åtalet förekommer även andra rappare som YSL Duke, Yak Gotti & Unfoonk, av de 28 åtalade är nu endast 6 medverkande under rättegången.

Foto: ”Young Thug YSL Trial opening statements begin pt. 1 | FOX 5 News” via Youtube / Skärmavbild

28 November 2023 – Advokater förklarar Young Thugs namn

Young Thugs advokater börjar att slå tillbaka mot åklagarnas bild av rapparen som en gängledare på ett minst sagt kreativt sätt. Under en längre utläggning om Thuggers uppväxt och hur det har påverkat hans karriär, hävdar de att ”Thug” i själva verket är en akronym för fyra ord: ”Truly Humble Under God”.

”T.H.U.G. betydde och betyder något mycket personligt för Jeffery. Det står för hans pakt om att ifall han någonsin kunde lyckas som musikartist och hjälpa sin familj, sig själv och så många andra ur denna oändliga cykel av hopplöshet, skulle han verkligen vara ödmjuk inför Gud. Det är vad T.H.U.G. betyder”, sa Thugs advokat Brian Steel.

10 December 2023 – Åtalad blir knivhuggen

En av de påstådda YSL-medlemmarna Shannon Stillwell aka SB blir knivhuggen i Fulton County Jail, vilket orsakar en längre paus för rättegången.

Stillwell, 31, fick motta flera knivhugg under ett bråk med en annan intagen, men han återhämtar sig senare efter vård på sjukhus. Domare Ural Glanville beslutar att ställa in rättegången på obestämd framtid, en paus som håller i sig fram tills efter årsskiftet till 2024.

3 Januari 2024 – Medgrundare av YSL vittnar

Den påstådda gängmedlemmen Trontavious “Tick” Stephens valde tidigt att gå emot sitt tidigare (påstådda) gäng YSL för att vittna mot gruppen. Trots att Tick likt Gunna tog en ”plea deal” under 2022 där han lovade att vittna mot Young Thug och YSL gick det dock inte riktigt som förväntat.

Tick erkände att han, tillsammans med Thug, grundade skivbolaget YSL (Young Slime Life) men nekade till de bedrivit någon typ av kriminell verksamhet. Han nekar även till någon i rättssalen inklusive han själv skulle vara tidigare medlemmar av R.O.C Boyz, en del av det bredare Bloodsgänget Sex Money Murda som YSL ska ha växt fram från.

10 Januari 2024 – Rättegången blir hackad

Rättegången blir viral igen då ett fan hacka sig in i rättssalen via ett Zoom-samtal. Precis innan domstolen skulle deklarera en paus för den 16:e dagen hördes plötsligt en röst skrika ”Free Thug! Mistrial!” över högtalarsystemet.

18 Februari 2024 – Advokat arresteras för gängkriminalitet

Under fredagskvällen den 16:e februari svensk tid bekräftade XXL att Atlantas poliskår arresterat försvarsadvokaten Nicole Fegan, känd som advokat i målet med Young Thug & YSL. Hon arresteras för en incident från 2022, som inte har något att göra med YSL, men som enligt polisen kan fälla henne för inblandning i gängkriminalitet.

Incidenten gäller när två män blev skjutna i nordvästra Atlanta under hösten 2022. Efter en utredning hävdar Atlanta-polisen att Fegan tog direktkontakt med en misstänkt och informerade honom om en aktiv arresteringsorder mot honom. Efter att ha fått reda på arresteringsordern under en domstolsförhandlingn ska Fegan ha sagt till den misstänkte att ”göra sig av med sin telefon” när polisen förberedde sig för gripandet.

Fegan och hennes advokat nekar till anklagelserna, fallet pågår fortfarande i skrivande stund (29 maj 2024).

16 April 2024 – Gunna talar ut

För första gången sedan han släpptes från fängelset talar Gunna ut om situationen direkt via en intervju. Han har tidigare stöttat Young Thug via sin Instagram och på scen, där han flera gånger visat upp meddelandet ”FREE JEFFERY” vilket är Thugs riktiga namn.

Kort efter att åklagarsidan bekräftat att han inte kommer att vittna i rättegången öppnar Gunna upp sig i en intervju med XXL. Han förklarar att han upplever det som att många fans har blivit vilseledda och att han även pratat ut med rapkollegor som tagit avstånd från honom, däribland Lil Baby.

”Jag känner definitivt att alla har blivit vilseledda. Och du vet, när man blir vilseledd har man ett val, att fortsätta följa eller fatta egna beslut. Och det är vad som händer just nu. Är du en följare så är du neutral och säger: ’Jag vet inte vad de håller på med eller vad de egentligen har på gång”, säger Gunna med hänvisning till andras åsikter.

28 Maj 2024 – Ett halvår har gått

Rättegången mot Young Thug & YSL fortsätter över halvårsstrecket och inget slut syns ännu i horisonten. Thug har bland annat anklagats för sin inblandning i ett beställningsmord på Bloodsmedlemmen Donovan “Big Nut” Thomas, som ska ha startat ett gängkrig med bland andra raprivalen YFN Lucci som nyligen dömdes till 20 års fängelse i ett eget RICO-case.