Kommer Yung Lean & Kanye West släppa musik ihop?

Ye & den svenske Sadboysrapparen har nyligen setts i bilder tillsammans – vi har samlat deras möten genom åren

När man pratar om trendsättare inom hiphop sedan år 2000 kan man dela in de i kategorier. De finns de som representerade sin era men vars sound stannade av, tänk Nelly & Ja Rule på det tidiga 00-talet eller Lil Pump & Smokepurpp under det sena 10-talets Soundcloud-våg.

Det finns dock vissa artister som återuppfunnit sig själv gång på gång och bland de namnen är Kanye West & Yung Lean definitivt bland de som sticker ut mest. Ye var med och banade för den mjukare och mer eftertänksamma hiphop han introducerade med debuten The College Dropout, ett svar på den hårdare gangsterrap som dominerat under 90-talet. Lean å sin sida öppnade dörren för det abstrakta och gränslösa soundet ”Cloud Rap” som föddes ur en ny generation av internetrappare i början av 10-talet.

Deras vägar har korsats ett par gånger genom deras respektive karriärer, men vi har aldrig fått höra ett officiellt samarbete från de två pionjärerna. I och med att nya bilder på de två rapparna tillsammans har dykt upp känns det dock närmare än någonsin så vi har ställt oss frågan: Kommer Yung Lean & Kanye West släppa musik ihop?

Lean ryktas vara med på DONDA 2 (2022)

Runt samma period som Kanyes kontroversiella uppföljare till DONDA 2 är under utveckling dyker två spår upp som aldrig hamnar på albumet. Det finns olika versioner att tillgå med bland andra Future som gäst, men på såväl ”Maintenance” och ”Stop Looking At This” får vi höra referensspår inspelade av Yung Lean.

Dessa spår är ofärdiga och fungerar som en slags vägledare för artisten som ska spela in den färdiga versionen, så Lean mumlar mest melodier. Trots detta är det en unik inblick i vart deras kreativa relation befann sig för bara två år sedan och det bekräftades även i samband med albumets release samma år.

Link up med Drake, Travis Scott & Baby Keem (2022)

Denna bild behöver knappt en introduktion, men för bakgrundens skull kan den behöva en kort förklaring. Här syns Yung Lean, Kanye West, Baby Keem, Travis Scott & Drake tillsammans i en och samma bild, som även innehåller den välkända designern & fotografen RaysCorruptedMind uppe i det högra hörnet. Den publicerades på Instagram i samband med release av DONDA 2 och är från ett lyssningsevent som Ye höll i, varav alternativa versioner finns där även A$AP Nast, Gud & modellen Luka Sabbat medverkar.

Bilden tog internet med storm och blev en av årets mest virala. En legendarisk bild som inte bara samlade några av modern hiphops största, men som även fortsatte spinna på ryktena om eventuella collabs.

Lean kommenterar på Instagram (2023)

Inför releasen av VULTURES 1 (som då bara kallades ¥$) delade Ye & Ty med sig av albumets tracklist på Instagram. Denna skulle komma att ändras och bytas ut väldigt mycket fram tills releasen i februari 2024, men på den med två ögon-emojis och ett hjärta. Detta fick naturligtvis fans att spekulera kring Leans inblandning i albumet och även om han officiellt inte var med något spår när albumet väl släpptes fortsatte teorierna att flöda.

Lean är hemlig feature på ”CARNIVAL”? (Februari 2024)

Det må ha bekräftats att fotbollslaget Inters fans var de som spelade in introt till ”CARNIVAL” från Ye & Ty Dolla $igns album VULTURES 1, men det stoppade inte fans från att spekulera att Lean hade något med låten att göra. Trådar på Reddit och X formades där fans menar på att Lean medverkar i de chants som hörs i introt på låten, medans andra menade på att det var långsökt. Lean har inga credits på låten hos någon streamingtjänst, men lyssna själv och avgör.

Ny bild på Lean & Ye dyker upp (April 2024)

Den senaste utvecklingen i Lean x Ye-sagan är en bild som dök upp på Instagram under den 11:e april 2024. Här syns de båda tillsammans med Rich the Kid (som officiellt gästade på ”CARNIVAL”) och konstnären donebydoug, som publicerade bilden på sin Instagram-story. Vad det innebär på musikfronten är svårt att säga, men VULTURES 2 är i full produktion så det är definitivt inte omöjligt att Lean kan vara involverad. Även om det – som med det mest kring Ye – är långt ifrån en garanti.