• Foto: Oscar Byström / Pressbild
  • Foto: Oscar Byström / Pressbild

Zacke är tillbaka med singeln ”Bottenviken”

Luleårapparen tittar tillbaka i tiden på Norrlänningens porträttering och försöker nyansera bilden av livet i norr

Luleås egna Zacke har aldrig varit skygg med att skylta om sin uppväxt i Norrland. Från hyllade albumet "Renhjärtat" 2013 till samarbeten med Luleå-gruppen Movits! på singlar som "100 Mil". På senare år har han dock reflekterat över hur Norrlänningen ofta porträtteras som en karikatyr, såväl av resten av landet som av Norrlänningarna själva. Med nya singeln "Bottenviken" vill han ge en motvikt till stereotyperna, samtidigt som han gör upp med Norrbottens historia.

Industrialiseringen av Norrland var som i stora delar av Sverige på gott och ont. I Zackes hemstad Luleå gjordes under 70-talet stora satsningar på ett stålverk som skulle bli klart under 80-talet. Sommarstugor och småhus gjorde plats för arbetarkåkar som beskrivs i låtens intro av ett samplat nyhetsinslag: "För trångt för att leka, för långt till stan". När stålverket sedan aldrig färdigställdes blev det en symbol för brustna löften och falska förhoppningar, ett tema som "Bottenviken" byggs på.

”När jag pratar med mina vänner idag är det få som känner till Stålverk80, och ändå har vi levt i skuggan av det där, nästan som att det finns en skam. Det är en del av vår historia men ändå inte, det måste vi ju ha blivit färgade av”, säger Zacke om stålverkets påverkan.

Zacke ställer sig frågor kring vart pengarna faktiskt tar vägen, när satsningar från söder kommer upp och försvinner lika fort som de pratade och lovade nya möjligheter. Tankar han i texten kokar ner till berättelser från perspektivet av en local.

"Har hållt för ögonen så länge jag kommer ihåg
Men dom där planen har inte samma ljud som igår
Han sa; kolla alla kulor som ni kommer få
Det kommer ösa ner på er alla norrifrån"

Detta är det första smakprovet från hans kommande femte album, uppföljaren till det Grammisnominerade albumet "Pengar. Frihet. Zakaria Jamal." från 2020.  Produktionen på "Bottenviken" bygger vidare på de jordnära takterna som fanns i det föregående albumets kärna, men är denna gång ännu mer storslagen med båda samplingar och högt flygande ackord.

Lyssna på "Bottenviken" och mer ny musik i DOPEST Playlist på Spotify!