Zlatan lägger skorna på hyllan – Hedras av Milan

Efter 24 år som fotbollsproffs säger Ibra hejdå, rördes till tårar under känslosam hyllning från sista klubben

Efter veckor av spekulationer kring hans framtid som spelare i nuvarande klubben AC Milan eller grannlaget Monza (ägd av förre Milan-ägaren Silvio Berlusconi) har nu Zlatan Ibrahimović nu tagit beslutet att gå i pension från den professionella fotbollen.

Detta kommer efter en säsong där skador har präglat allt mer av anfallarens minuter på planen, då problem med en vad främst har hållit honom på läktaren. Sedan återkomsten till AC Milan 2020 har tiden dock även kantats av stora framgångar, då han hjälpte sitt lag till Champions League-spel under sin första säsong för att sedan bidra till liga-titeln, ”Scudetton”, under 2022.

”Det är den största mästaren jag någonsin tränat”, sa tränaren Stefano Pioli inför matchen enligt Sportbladet.

Svensken går därmed till historien som en av de bästa någonsin, inte bara inom Sverige utan världsfotbollen i sin helhet. Med mer än 570 mål för klubb och landslag han vunnit 34 titlar genom sin karriär, där han även hunnit bli Svenska Landslagets bästa målskytt genom tiderna. Sedan starten i Malmö FF 1999 har Ibracadabra representerat Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Manchester United, Los Angeles Galaxy och nu till sist Milan igen, där han han hyllades under söndagskvällen med en emotionell och bombastisk ceremoni innan lagets 3-1 vinst mot Hellas Verona.

Den fullsatta arenan gav stjärnan stående ovationer, sånger och en enorm banderoll där det stod ”GODBYE”, en vinkning till hans självutnämnda (halvt skämtsamma) titulering som en gud. Zlatan hyllades av spelare och tränare när han gavs en inramad och signerad tröja från klubbens ledning. En känslosam stund som bringade fram tårar från fans, lagkamrater som mittfältaren Sandro Tonali och även Ibra själv, som hade det märkbart tufft att samla sig när han gavs micken.

”Jag har svårt att andas, men det är okej. Jag har så många minnen och så många känslor härifrån. Den första gången jag kom till Milano gav ni mig glädje. Den andra gången gav ni mig kärlek”, sa Zlatan enligt en översättning från Sportbladet.

Du kan se hela live-streamen från ceremonin på Milans Youtube-kanal nedan, se även till att hålla utkik på dopest.se i veckan för mer om Zlatans stundande pension och tillbakablickar på hans legendariska karriär.