10 ikoniska roller spelade av rappare i film - Del 2

Från 2Pac till Lil Yachty, se fortsättningen på vår lista över rappare i film

Nyligen avslöjade Apple TV+ Jack Harlows roll vid sidan av Matt Damon i filmen The Instigators.  I väntan på filmen tar vi tillfället i akt att se tillbaka på andra gånger där rappare gjort crossovers med filmvärlden. Vi exkluderar dock biopics för att skapa variation, och förhoppningsvis göra listan mer intressant för dig. Så tyvärr kommer du inte se 8 Mile eller Get Rich or Die Tryin’ på denna lista. 

Läs våra fem första val här!

2Pac – Juice (1992)

Som en av de mest karismatiska personligheterna som någonsin hållit en mic är det inte förvånande att Tupac Shakur även var en sann naturkraft framför kameran. I hans korta skådespelarkarriär var debuten som Roland Bishop i Juice höjdpunkten. Pacs karaktär växer upp i Harlem, och skolkar oftast från skolan för att hänga med sina tre polare. Men parallellt med gruppens oskyldiga spänningssökande växer ett mörker i den unge mannens själ.

Traumatiserad av en våldsam barndom är Bishop övertygad om att hans liv för evigt kommer präglas av misär och besvikelse. Tillslut får nog av de dagliga trakasserierna från både polisen och det lokala puertoricanska gänget. Han övertalar vännerna att råna en butik för att vinna respekt i kvarteret, vilket de motvilligt går med på. Gänget blir lamslagna när Bishop skjuter butiksägaren till döds utan att tveka. 

I takt med att Bishops mordiska lust växer går Juice långsamt från att vara en coming of age-film till något närmare en skräckfilm. 2Pac spelar rollen med en sådan mordisk intensitet i blicken att man inte kan hjälpa att dra associationer till artistens framtida agressioner. Kanske var det Bishop som Pac väckte upp nytt vid inspelningen av ‘’Hit ‘Em Up’’.

 

Ludacris – Fast & Furious-serien (2003-)

Under 2000-talet bodde Ludacris i princip på topplistan. Mellan åren 2000-2006 kammade rapparen hem 12 platinacertifikat för succéalbum som Word of Mouth, och satte södern på kartan i processen. Idag är det dock rimligt om unga snarare känner till artisten för sin roll jämte Paul Walker och Vin Diesel i Fast & Furious-filmerna.

Atlantarapparen gjorde entré i filmseriens första uppföljare 2 Fast 2 Furious som mästarmekanikern Tej Parker. Från och med Fast Five har Ludacris återvänt i rollen för varje film, då Tej har blivit en av huvudmedlemmarna i Dominic Torretos gäng. I takt med att serien skiftade fokus från street racing till internationell terrorism har karaktären gått från kaxig mekaniker till fullfjädrad actionhjälte. I Fast & Furious 9 siktade teamet mot högre höjder än någonsin tidigare, bokstavligen talat, då Tej tvingas göra ett besök på den internationella rymdstationen.

Method Man & Redman + Lil Yachty – How High (2001) + How High 2 (2019)

Method Man och Redman dök upp som en klockren kombo under det sena 90-talet. Ett möte i 2Pacs studio ledde till ett livslångt samarbete och två hela album (Blackout!, Blackout 2). Därför var det bara logiskt att para ihop artisterna för stonerkomedin How High, bisarrt nog regisserad av Bob Dylans son Jesse Dylan. Parets musikaliska kemi skiner igenom i äventyret om  två stonerpolarna Silas (Method Man) och Jamal (Redman).  

Duon får besök av Silas bortgångna väns spöke, efter att paret rökt upp hans aska. Vålnaden hjälper paret att få toppbetyg i skolan, varpå de bestämmer sig för att börja på elitskolan Harvard. Vad som följer är en så pass skruvad rad hänselser att tittaren tvivlar på om man är nykter själv.

18 år efter originalets premiär producerade MTV en uppföljare utan Meth och Redmans medverkan. Tyvärr kunde inte Lil Yachty och DC Young Fly rädda denna uppföljare från hård kritik, både från fans av originalet och kritiker.  

RZA & GZA – Coffee and Cigarettes (2003)

Coffee and Cigarettes är en egen komedifilm bestående av 11 fristående kapitel, som alla kretsar kring ett samtal över kaffe och cigaretter.  Regissören Jim Jarmusch filmade segmenten mellan större projekt under 17 år. I en av filmens höjdpunkter, kapitlet Delirium, finner vi Wu-Tang Clans ledare RZA och hans högra hand GZA avnjuta varsin kopp koffeinfritt örtte. 

Medan de diskuterar farorna av koffein- och nikotinberoende upptäcker de att servitören i själva verket är Hollywoodstjärnan Bill Murray. Ghosterbustern ber om att inte bli avslöjad, medan han häller i sig en hel kanna svart kaffe, vilket får rapparna att be Murray slå sig ner för ett allvarligt snack om hälsa och delirium. 

RZA stod även för soundtracket till Jarmuschs tidigare film, den hiphopinfluerade actionrullen Ghost Dog: Way of the Samurai.

Xzibit – Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009)

Tyska filmskaparen Werner Herzog har dragit fartyg över berg i Amazonas djungler och hypnotiserat sina skådespelare under sin över 50 år långa karriär. Trots detta kan denna polisthriller med Nicolas Cage i huvudrollen vara hans underligaste film någonsin. Cages korrupta polis utreder mordet på fem senegalesiska invandrare som sålt droger på fel territorium. Allt leder tillbaka till gängledaren Big Fate, spelad av Pimp My Ride-kända Xzibit. 

Trots att beskrivningen får filmen att låta som vilken lökig polisfilm som helst är handlingen lika förbryllande som den krångliga titeln. Medan Xzibits insats som Fate knappast är den mest dynamiska på listan är det ett nöje att se honom spela mot en spritt språngande galen Cage. Han ber bland annat X att röka från hans favoritcrackpipa och sedan skjuta en död man, eftersom ”hans själ fortfarande dansar”.