28 år av Daft Punk – Så påverkade de musikscenen

Samarbeten med Pharrell, The Weeknd, Kanye West, Leiji Matsumoto & Disney

Igår kom nyheten att den franska elektroniska musikduon Daft Punk lägger ner, efter en karriär som sträcker sig i över 28 år. Det avslöjades i samband med videon betitlad "Epilogue" på duons Youtubekanal - där medlemmarna Thomas Bangalter och Guy-Manuel de Homem-Christo tar farväl. Videon avslutas med slutskärmen "1993-2021", och lämnar härmed en era bakom sig.

Trots att duon inte släppt ett soloalbum sedan 2013, fanns hoppet fortfarande kvar hos fansen att gruppen skulle resa sig från askan och komma tillbaka med ny musik. Bland annat kretsade en nyhet förra året att de skulle ansvara för soundtracket till Dario Argento's kommande film, ett rykte som aldrig bekräftades.

Vad som visade sig bli gruppen sista musiksläpp någonsin var dock i december 2020, då de helt utan förvarning släppte Tron Legacy - Complete Edition, en bonusversion av soundtracket som gick live med filmen tio år tidigare.

För att dämpa sorgen av förlusten av vår tids förmodligen största elektro-duo, har Dopest sammanställt några av höjdpunkterna från Daft Punks storhetstid, och dess påverkan de har haft på dagens musikscen.

Daft Punk är pionjärer inom elektronisk musik, en genre som på 90-talet inte var lika etablerad som den är idag. Deras första singel någonsin, "The New Wave" från 1993, var faktiskt inte uppskattad alls. Det var istället med släppet "Da Funk" från 95 som Daft Punk började få ögon på sig. En singel som två år senare skulle platsa på projektet Homework - en skiva som man idag kan konstatera banade vägen för elektronisk musik.

Around The World (1997)

För det var just på plattan Homework som spåret "Around The World" fanns. I mars 1997 släpptes den som en singel och satte därmed Daft Punk på världskartan, bokstavligen. Idag är låten ikonisk och igenkänns av såväl nya som gamla generationer, trots att den är över tjugo år gammal. På "Around The World" upprepas titeln 144 gånger, och är de enda tre orden som förekommer i låten. Det blev något av ett bevis på att elektro hade funnit sin väg in bland populärkulturen, då en ny typ av låt-uppbyggnad accepterats.

Discovery (2001)

Daft Punks andra och då största studioalbum går vid namn Discovery och släpptes 2001. Vid den här punkten var bandet mycket mer etablerat, och skivans melodiska och funkiga syntpop breddade publiken rejält. Skivan innehåller duons mest ikoniska låtar för dig som växte upp under 2000-talet, nämligen "One More Time" och "Harder, Better, Faster, Stronger". Det var även då gruppen etablerade sin användning av autotune, en effekt som idag hörs i många musikgenrer. Skivan ljudsatte år 2003 den tecknade science fiction-filmen Interstella 5555 av Leiji Matsumoto. Hans konst användes även i deras musikvideor, bland annat till den nostalgiska "Digital Love".

Alive 2007

En stor del av EDM-kulturen är liveframträdanden, och Daft Punk spelade under 2000-talet på världens största scener och festivaler. Det ledde till liveskivan Alive 2007, en 13-spårig samling av mash-ups och remixer av deras största hits. Skivan inkluderar ett framträdande från arenan Palais omnisports de Paris-Bercy i Paris den 14 Juni 2007. Gruppen gjorde även uppträdanden på bland annat Coachella och Lollapalooza.

Tron Legacy (2010)

År 2010 gjorde Daft Punk historia då de valde att samarbeta med Disney i form av ett soundtrack. Detta var till Sci-fi-filmen Tron Legacy som släpptes 2010. Tillsammans med kompositören Joseph Trapanese slog de samman klassisk och elektronisk musik, och soundtracket anses idag som ett av de mest unika från decenniet.

Random Access Memories (2013)

Daft Punk som tidigare varit blyga med gästartister slog på stort när de 2013 släppte deras fjärde och sista studioalbum Random Access MemoriesSkivan innehåller gästinhopp från namn som Julian Casablancas, Pharrell Williams, Todd Edwards och Panda Bear. Den ledande singeln från projektet var "Get Lucky" ft. Pharrell, som vann en Grammy för Record of the Year, tillsammans med skivans flertal andra vinster. Singeln har idag sålt närmare tio miljoner exemplar.

Samarbeten med The Weeknd, Pharrell & Kanye West

Tre år efter deras sista skiva överraskade duon med ännu ett samarbete - med RnB-artisten The Weeknd. Året var 2016 då The Weeknd chockade världen med singeln "Starboy" som komponerades av just Daft Punk. Kort därefter kom singel nummer två - "I Feel It Coming". Låt oss heller inte glömma Kanye West's megahit "Stronger" från 2007, som använder sig av Daft Punks igenkännbara singel "Harder, Better, Faster, Stronger". Även Frank Ocean uppskattar duons arbete, något som blev tydligt när han på mixtapet Endless samplar spåret "Contact" från Random Access Memories.

Gruppens påverkan på dagens musikscen är oundviklig - den hörs både på dansgolven och på radion. Efter sin 28 års långa karriär lämnar Daft Punk ett arv bakom sig som kommer influera och upptäckas av många generationer framöver. Och precis som i deras sista epilog säger de farväl med ödmjukhet och kärlek - "If love is the answer you hold, Hold on,".