5 filmer du inte får missa på bio i april

Våren är på ingång och så även massvis med bioguld, don’t miss out!

Månadens biofilmer bevisar att 80-talsnostalgivågen inte är över riktigt än. Vi har historien bakom Air Jordan, en ny Evil Dead-film och Mariobröderna, som återigen ger sig ut för att rädda Svampriket. Här är fem filmer du inte får missa i april!

Air

 

Air följer vi Ben Affleck och Matt Damon som Nikes medgrundare Phil Knight och marknadschefen Sonny Vaccaro, under tiden då företaget försökte rekrytera Michael Jordan.

Under det tidiga 80-talet hade Nike svårt att hålla jämna steg med konkurrenter som Converse. Som Marlon Wayans säger i rollen som George Raveling, i filmens trailer; ''There's nothing cool about Nike.'' Som vi nu vet kom allt att förändras när företaget rekryterade Michael Jordan 1984, och revolutionerade sneakerindustrin i processen.

Affleck, som tidigare regisserat Oscarsvinnaren Argo, sitter i regissörstolen för detta projekt, medan Alex Convery har skrivit manus. Utöver Damon och Affleck inkluderar den stjärnspeckade rollistan, Jason Bateman, Chris Tucker, Gustaf Skarsgård och Viola Davis, i rollen som Michael Jordans mamma. Jordan själv kommer bara figurera genom arkivmaterial, alltså äldre videor, och kommer annars hållas utanför bild.

Damon och Affleck samarbetade för första gången 1989, och år 1997 kom genombrottet, när de både spelade i och skrev manuset för Good Will Hunting (1997). Paret tog hem en Oscar för manuset, och blev i processen två av Hollywoods största namn.

Se Damon och Affleck förändra sneakervärlden på bio idag!

 

The Super Mario Bros. Movie

 

The Last of Us är för tillfället årets mest framgångsrika tv-spelsadaptation. Här är en film som kan förändra det. I nära ett halvt sekel har Mario varit tv-spelens frontfigur och sålt spel för över 22 miljarder dollar sedan debuten 1981. Nu har den japansk-italienska rörmokaren gått och blivit amerikan, då Chris Pratt lånar ut sin röst till den ikoniska karaktären. Valet av casting har mötts med skräckblandad förtjusning, och stjärnan har fått utstå hån och retsamma memes sedan filmens första trailer. John Leguizamo, som spelade Luigi i filmen Super Mario Bros. år 1993, har gått så långt att kalla castingen bakåtsträvande och ett exempel på ''White-washing''.

På sitt uppdrag att rädda Svampriket från Bowser (Jack Black) är Mario emellertid långt ifrån ensam. Vid sin sida har han Prinsessan Peach (Anya Taylor-Joy), Luigi (Charlie Day), Donkey Kong (Seth Rogen) och Toad (Keegan-Michael Key).

Illumination, studion som under 2010-talet med Dumma Mej och Minioner-filmerna, ligger bakom filmen.

Se Mariobröderna rädda Svampriket på bio idag!

Evil Dead Rise

 

Evil Dead tillbaka på bio efter remaken 2013, med ännu en remake. Skräck-franchisen tog sin början på 80-talet med Sam Raimi's kultförklarade trilogi (Evil Dead 1, 2 & Army of Darkness) om den olyksdrabbade klanten Ash Williams (Bruce Campbell). Efter en lång period av tystnad väcktes den döda serien åter till liv med Evil Dead (2013), en remake som lyckades övervinna en hel del fans, trots förlusten av Raimi och Campbells charm. Emellertid kom ingen uppföljare, och fans vände sig istället mot Tv-serien Ash vs Evil Dead, som såg både Campbell och Raimi återvända.

Efter seriens avslut har nu den första filmen i franchisen på tio år biopremiär. Planen var först att dumpa projektet på HBO Max, men efter överväldigande positiva reaktioner från testpublik fick studion tänka om. Filmen följer två nyligen återförenade systrar (Lily Sullivan & Alyssa Sutherland) som tvingas kämpa för sina liv mot de mardrömslika demoner som besitter familjen.

Se årets blodigaste familjeåterförening på bio 21 april!

 

Beau Is Afraid

 

Regissören Ari Aster har med filmerna Hereditary och Midsommar har bevisat sig som en modern skräckmästare. Nu kommer hans efterlängtade tredje långfilm, med Joaquin Phoenix i huvudrollen. Projektet hade tills december förra året namnet Dissapointment Blvd., men när filmens poster släpptes hade namnet bytt namn till Beau Is Afraid.

Efter att hans två tidigare filmer katapulterade honom till internationellt hyllande trädde Aster in i 2020-talet som en av årtiondets mest lovande filmskapare. Även om den senare filmen blev något av en oavsiktlig komedi för svenskar är det svårt att neka att regissören ligger i framkant när det kommer till nyskapande psykologiska skräckfilmer.

Trailern avslöjar inte mycket, men vittnar om att filmen lär vara regissörens mest ambitiösa projekt hittills. Vi följer Beau, en ängslig man som efter ett besök hos sin överbeskyddande mamma måste vandra en livslång resa hem. På den oförutsägbara vägen måste han också göra sig kvitt övernaturliga hot och inre demoner. Projektet har beskrivits som en över tre timmar lång surrealistisk skräckkomedi, som utspelar sig över flera årtionden. Under resan kommer publiken stöta på huvudkaraktären i minst fyra åldrar, vilket är synligt på filmens poster.

I filmen medverkar även Nathan Lane, Patti LuPone, Amy Ryan, Kylie Rogers, Stephen McKinley Henderson, Hayley Squires och Michael Gandolfini.

Följ med Beau på komisk mardrömspromenad 28 april!

City of God - Klassiker

 

I favelaområdet Guds stad i Rio De Janeiro är våld den främsta valutan. Vi får följa områdets invånare från 1960- till 80-talet medan de navigerar en värld av extrem fattigdom, gängvåld och oförverkligade drömmar.

Framförallt följer vi Rocket och Lil Zé två tonåringar från favelan med vitt skilda förhållningssätt till sin omgivning. Medan den ena drömmer om ett liv som fotograf utvecklas den andre till en sadistisk gängledare som fortsätter anamma den till synes eviga våldscirkeln.

Filmen har lånat flera element från verkliga händelser, samtidigt som flera av de medverkande skådespelarna själva växte upp i området. Den brutala skildringen av Rio de Janeiros undervärld chockade världen, och filmen nominerades till fyra Oscarsstatyetter och nämns ofta i konversationen om 2000-talets bästa filmer av både kritiker och publik.

Se om den håller 20 år senare 18 april!