6 filmer att se på bio i mars

Catch-up inför Oscarsgalan samt psykologisk och kroppslig terror

Vare sig du vill se ikapp Oscarsnomineringarna eller stänga av hjärnan står människokroppen i fokus denna månad. Från Michael B. Jordan och Brendan Fraser med varsin svettig kroppsförvandling, till skräck med filosofin ”det är insidan som räknas” (bokstavligt talat). Samtidigt utforskar månadens utbud hur länge vi i publiken orkar sitta upprätt utan att benen somnar, då flera av filmerna kommer farligt nära tretimmarsgränsen. Här är sex filmer att se på bio i mars!

 

Creed III

 

Creed III är det nionde kapitlet i legenden om boxaren Rocky Balboa (Sylvester Stallone), och numer hans lärling Adonis Creed (Michael B. Jordan). Denna gång får Creed emellertid klara sig själv, då Stallone för första gången i filmseriens 47-åriga historia inte kommer spela en roll. Stallone själv har yttrat sig som följande om detta:

“What it was is Michael is telling a story, highly personal, but there’s no room for me. In other words, it’s about his [character Adonis Creed’s] family, about his dilemma, and about his journey that has nothing to do with boxing.”, sa Rockystjärnan i en intervju med Yahoo.

Filmens personliga natur går bortom vad vi ser på duken, då Jordan själv gör sin regidebut. I Creed III följer vi hans rollfigur Adonis, som efter stor framgång i boxningsringen lever sitt bästa liv tillsammans med flickvännen Bianca (Tessa Thompson) och deras dotter. Men när en barndomsvän, och f.d boxare, återvänder för att utmana Creed, blir mötet mer en bara en fight. Utmanaren i fråga är spelad av Jonathan Majors, som nyligen uppmärksammades för sin roll som skurken Kang i Ant-man and the Wasp: Quantumania.

Creed III lovar ”Harder, Better, Faster, Stronger”, med en imponerande cast och tekniska bedrifter. Valet att filma i IMAX gör Creed III till den första sportfilmen att någonsin nyttja formatet. Inom kort släpps även ett Dreamvilleproducerat soundtrack i samband med filmen.

Se Creed III på bio från och med idag!

The Whale 

 

Om du växte upp runt det tidiga 2000-talet är chansen stor att filmer som The Mummy och Djungel-George ligger extra varmt om hjärtat. För yngre generationer kan det vara svårt att förklara hur mycket Brendan Fraser’s charm kunde bidra till en films framgång. Nu får emellertid gen-z chansen att återupptäcka stjärnan. Skämtsamt talas det om en ”Brenaissance”, då den gamla favoriten på senare tiden castats i ett flertal kommande projekt, varav det mest omtalade är The Whale.

The Whale, det osannolika samarbetet mellan Darren Aronofsky, som i årtionden chockerat biopubliker med psykologiska mardrömmar som Black Swan och Mother!, och självaste Djungel-George, har dragit till sig stor, både positiv och negativ, uppmärksamhet. Fraser spelar Charlie, en sjukligt överviktig man som försöker återuppta kontakten med sin dotter, spelad av Stranger Things-stjärnan Sadie Sink. Samtidigt som Fraser, Sink och Hong Chau (Watchmen, Inherent Vice) prisats för sina skådespelarinsatser (både Fraser och Chau är Oscarsnominerade för sina roller) menar andra att filmen präglas av fettfobi. Är filmen ett drabbande, djupt mänskligt drama, eller ett ytligt porträtt av en alltför underrepresenterad grupp människor?

Ta reda på det själv när The Whale har biopremiär 10 mars!

John Wick: Chapter 4

 

Keanu Reeves får besök av Bill Skarsgård (It, Clark) och Donnie Yen (Ip Man, Rogue One) i nästa del av actioneposet John Wick. Ni vet vad som gäller, allas favorit-hitman måste meja ner en till synes oändlig armé av gangstrar och prisjägare från världens alla hörn. Berlin, Paris, New York och Tokyo för att vara exakt.

Chad Stahelski står som vanligt för regi. Stahelski’s karriär tog fart när han agerade stuntman åt Brendan Lee, son till kampsportslegenden Bruce Lee, i filmen The Crow. När Lee tragiskt gick bort under inspelningen, efter att ha blivit skjuten av misstag, fick Stahelski ta över Lee’s arbete. I efterhand användes specialeffekter för att digitalt ge stuntteamet Lee’s ansikte. Därefter jobbade Stahelski som stuntman och stuntkoordinator på Matrixtrilogin, där han kom i kontakt med Keanu Reeves.

Elva år senare återförenades paret på inspelningen av den första John Wick-filmen. Stahelski använder sin expertis inom stuntarbete för att skapa lika avancerade som tillfredställande actionscenarier, och använder i princip John Wick-filmerna som sandlåda för att dra spektaklet så långt som möjligt.

Redan nu står det klart att John Wick 5 är på gång, samtidigt som Reeves förra sommaren spelade in scener för den Ana de Armas-ledda spin-offen Ballerina.

Se John Wick besegra en motståndare för var och en av John Wick Chapter 4’s 169 minuter på bio från och med 22 mars!

Tár

 

Vad har man när både kritiker och publik kan enas om att en tvåfaldigt Oscarsbelönad skådespelerska gör sin livs roll? En riktigt bra anledning att se Cate Blanchett i Tár! Vi följer den världskända kompositören Lydia Tár, som blir den första kvinnliga chefsdirigenten för Berlinfilharmonikerna. Men låt inte beskrivningen lura dig att filmen är något likt en torr biopic om en klassisk musiker. Den över 2,5 timmar upplevelsen bjuder nämligen på en intensiv djupdykning i karaktärens psyke, medan hon navigerar maktspel i samhällets övre skikt. Och utmärkelser åsido, vem är egentligen Lydia Tár?

Detta är regissören Todd Field’s första film sedan Little Children (2006), och vilken comeback det har varit! Nästa vecka tävlar hans film för 6 Oscarstatyetter, för bland annat bästa regi, skådespel och film. Martin Scorsese (Goodfellas, The Wolf of Wall Street) sa även att Tár återställde hans hopp för filmmediets framtid, när han presenterade Field med priset för bästa film på New York Film Critics Circle Awards.

Se Cate Blanchett försvinna in i rollen som Tár på bio från och med 3 mars!

Infinity Pool

 

David Cronenberg är en av de mest hyllade skräckregissörerna genom tiderna, och nu står det klart att sonen Brandon är en värdig efterträdare. Med filmer som Possessor (2020), och festivalaktuella Infinity Pool, för han vidare faderns body horror-arv med en unik spin. Som grädde på nepo baby-moset ser vi ingen annan än Sveriges egna Alexander Skarsgård (Big Little Lies, The Northman) spela mot Cleopatra Coleman (Dopesick, The Last Man on Earth), som författaren James och hans fru Em.

Paret avnjuter en lyxsemester när de luras utanför den skyddade hotellområdet av den mystiske Gabi, spelad av stjärnskottet Mia Goth (X, Pearl). Därefter tvingas de konfrontera platsens mörka sida. Plötsligt står paret öga mot öga med en pervers subkultur där hänsynslöst våld, hedonism och obeskrivlig fasa regerar.

Se om Brandon Cronenberg lyckas slå ”The Nepo baby allegations” när Infinity Pool har premiär på bio 24 mars!

Scream VI

 

För de som letar efter en betydligt mer familjär form av skräck är Ghostface tillbaka för en sjätte gång. Efter den senaste massakern i Woodboro lämnar de fyra överlevarna för att testa sin lycka i New York, men som ni kanske förstår går inget som planerat. Kommer den ovanligt klumpige slasherikonen ens överleva en dag mot en mobb arga New Yorkare? Svaret är ja, för detta är Ghostface som vi aldrig sätt honom förut. Med en motståndare som är kall, metodisk och mordisk på en ny nivå står Woodborgänget framför en verklig utmaning. För en större stad betyder inte bara fler offer, utan även fler misstänkta.

Jenna Ortega (Wednesday, You), Courteney Cox (Friends, Scream 2-5) och Melissa Barrera (In the Heights, Vida) forsätter att ta saken i egna händer, i en genre där kvinnans roll historiskt präglats av ett obekvämt offerskap.

Ta reda på vem som är den nya Ghostface i Scream VI på bio 10 mars!