Finalerna i AFCON & AFC Asian Cup – allt du behöver veta

I helgen spelas finalerna i de Afrikanska- respektive Asiatiska Mästerskapen – här hittar tider, hur du kollar & vilka lag som spelar

Efter två dramatiska slutspel är det nu äntligen dags för final i Afrikanska Mästerskapen (AFCON) och Asiatiska Mästerskapen (AFC Asian Cup). Här är allt du behöver veta om lagens väg dit, tiderna för matcherna och hur du kollar från Sverige.

Afrikanska Mästerskapen (AFCON)

Vilka spelar i AFCON-finalen?

Nigeria möter värdlandet Elfenbenskusten i finalen av de Afrikanska Mästerskapen. Matchen spelas på Olympic Stadium of Ebimpé i Elfenbenskusten, så de har en klar hemmafördel mot Nigeria som på pappret är favoriter med stjärnspelare som Napolis Victor Osimhen & Atalantas Ademola Lookman.

Både Nigeria & Elfenbenskusten tog sig till finalen genom dramatiska vinster i sina respektive semi-finaler. Nigeria slog ut Sydafrika på straffar efter att matchen slutade 1-1 när den sista förlängningshalvleken spelats klart. Elfenbenskusten vann under ordinarie 90 minuter, men med knappa 1-0 mot överraskningslaget DR Kongo.

Hur kan jag se AFCON-finalen?

Matchen sänds på Viaplay, söndag den 11:e februari klockan 21.00.

Asiatiska Mästerskapen (AFC Asian Cup)

Vilka spelar i AFC Asian Cup-finalen?

Två stora skrällar möter varandra i finalen då Jordanien tar sig an värdlandet Qatar. Det är Jordaniens första final någonsin och bara tredje gången totalt de tävlar i turneringen. Qatar är inte bara värdland utan även regerande mästare, då de tog hem turneringen under sin första final någonsin 2019. Matchen spelas på nationalarenan Lusail Stadium.

Jordanien tog sig till finalen genom en chockerande 2-0 vinst över Sydkorea i semi-finalen, ett lag som favorittippats till guldet då de har stora stjärnor som Tottenhams Heung-min Son och Bayern Münchens Kim Min-jae. Qatar slog i sin tur ut ett annat favorittippat lag, Iran, med 3-2 efter ett dramatiskt avgörande i den 82:e minuten.

Matchen sänds på TV4 Play / Telia Play, lördagen den 10:e februari klockan 16.00.