Elfenbenskusten vinner AFCON 2024 – se highlights här

Värdlandet gick från flopp till framgång under en och samma turnering – här är allt som hände i finalen mot favoriten Nigeria

Söndagen den 11:e februari 2024 var det dags för en av fotbollsvärldens absolut största händelser då finalen i Afrikanska Mästerskapen (AFCON) tog plats på Olympic Stadium of Ebimpé, Elfenbenskustens nationalarena.

Det var värdlandet Elfenbenskusten som ställdes mot favorittippade Nigeria i finalen, två lag som gått väldigt olika vägar fram. Elfenbenskusten tragglade sig vidare med minsta möjliga marginal då klarade sig ur gruppspelet som turneringens bästa trea, en slags livlina för laget som såg ut att floppa enormt. Nigeria å andra sidan gick vidare direkt som tvåa i sin grupp och var på förhand tippade att de hem finalen, då deras trupp var starkare på nästan varje position.

Det var även Nigeria som tog ledningen i matchen genom ett nickmål från kaptenen William Troost-Ekong, som förövrigt tilldelades priset för turneringens bästa försvarare. Under den andra halvleken fick Ivorianerna dock in en kvittering via sin kapten, tidigare Barcelona-spelaren Franck Kessie, som också nickade in en hörna. Efter det ökade pressen från hemmalaget enormt och i den 81:e minuten kunde inte Nigeria sto emot längre, då storstjärnan Sebastian Haller petade in avgörandet från ett inlägg.

Vinsten blev extra speciell för Haller, som besegrade testikelcancer under 2023 och återvände till fotbollen för den tyska storklubben Borussia Dortmund. Under en intervju med en lokalreporter efter matchen kunde han inte hålla tillbaka tårarna och de omfamnades i ett ikoniskt ögonblick som förkroppsligade hur stor vinsten var, inte bara på ett sportsligt plan.

Vinsten blev Elfenbenskustens tredje någonsin och den första sedan 2015 då kapten Yaya Touré, som syntes på läktarna med legender som Didier Drogba & Salomon Kalou, ledde laget till seger.