Foto: Ludvig Olsson

AKI & The Salazar Brothers är ”Björnligan” på ny EP

Legendariska rapparen & producent-bröderna toppar av en produktiv sommar, gästas bl.a av Martin Mutumba (M9)

Tre av svensk hiphops veteraner, AKI, Masse & Salla Salazar, har varit pelare i genren längre än vissa nya rappare har levt. Med EP:n Björnligan konstaterar de sin status och sin kärlek till hiphopen, som AKI skriver på sin Instgram: "Jag älskar det här. Mer än igår och mindre än imorgon". Storleken och pondusen på trion är dessutom enligt de själva anledningen till namnet: 3 björnar i hiphop-skogen.

Första spåret ”Rösten” släpptes tidigare under sommaern i juni. Låten agerar nu som projektets intro och gästas av sångaren Cestar från Chile. Med sitt budskap om att hitta styrkan inom sig att fortsätta kämpa trots motgångar är den en tonsäker start på ett projekt som dryper av rutin, samtidigt som de vågar ta ut svängarna över de fem spåren.

Tredje spåret ”Hon var så katt” är ett perfekt exempel på detta då den är en mer lättsam historia om att gå ut på fest en sommarkväll och att träffa någon speciell. Låten gästas dessutom av ingen mindre än M9, artistnamnet för AIK-legenden Martin Mutumba.

Likt AKIs ordlekar och tungtwistare är produktionen minst lika mångfaciterad, som en utveckling av de boom bap-rötter bröderna hållit flaggan uppe för genom Redline.  På "Björnen i rummet" choppas samples med en mer modern elektronisk finish, till skillnad från "Ghettosaga" som går för en mer klassisk stil á la DJ Premier eller Hi-Tek.

Den sistnämnda är det femte av projektets fem spår och en definitiv höjdpunkt, då den tar formen av en våldsam godnattsaga där AKI berättar om hur spiraler av hämnd aldrig slutar. En uppvisning i både beat- och berättarkunskap av rang, med ett budskap som stannar kvar efter att den sista kicken ringt ut.

"Han bytte kanal, kände ingen skam, ingen lättnad
Men visste ba innerst inne, det här kommer fortsätta"

Lyssna på Björnligan EP på Spotify!