• Foto: Dopest.se

Ant Wan har inte glömt Råby på senaste albumet ’724’

Ant Wan cementerar ytterligare sitt rykte som en av landets skickligaste hiphop-visionärer

724 är namnet på Ant Wans nya album. Det är även postnumret till stadsdelen Råby i Västerås. Råby är platsen där han växte upp, vilket också blev det alias han gick under vid starten av musikkarriären. 2018 släppte han sin första singel under det nya artistnamnet Ant Wan. Trots att han bytt namn och ändrat sound har han aldrig glömt Råby, varken orten eller sin före detta signatur. Det är något han gör tydligt på sitt senaste projekt 724, vilket utan tvekan blir en av hans starkaste releaser hittills.  

På albumet cementerar Ant Wan ytterligare sitt rykte som en av landets skickligaste hiphop-visionärer. Det görs med hjälp av talangfulla producenter, smarta verser och ett unikt flow över de klassiska gitarrslingor som vid det här laget blivit något utav rapparens starkaste kännetecken. Projektet består av totalt 15 spår där han får utrymme att visa sitt mångfacetterade artistskap. Ingredienserna till 724 är kärleken till Gud, Råby, fotbollen och familj/vänner. 

”724 står för postadressen jag kommer ifrån, det är på dessa gator jag har formats. Jag har varit hemlös på de här gatorna, jag vill att folk förstår var jag kommer ifrån. Med det här albumet vill jag inte visa hur stor eller bra jag är i dag, jag vill visa för dem med mindre förutsättningar hur stora och bra de kan bli imorgon."
Det ligger en mening bakom varje spår, jag vill inte bara höras, då kan jag lika gärna vara en hund som skäller. Jag har för mycket att säga. ’724' är en resa genom mina tankar och känslor", säger Ant Wan

På plattan hörs allt från trap och drill till poppigare R’n’B. Förutom de tidigare släppta “Gango”, “Goat” och “Ingen Autotune” finns 13 helt nya tracks. På det andra spåret “Madame”, som är en tydlig kärlekslåt, drar Ant Wan referenser till starka kvinnliga figurer. Det är något han tidigare hörts göra på den vackra och målande "Cleopatra" från 2019. Han drar även paralleller till ikoniska romanser som den mellan Bonnie & Clyde eller Romeo & Juliet. Det nästkommande låten blir däremot mycket råare, när Ant Wan ger sig in på drill-spåret. Den hårda “Modigliani” hämtar inspiration från just drill och UK grime. Med hes stämma hörs han använda det klassiska growl-ljudet “Err” som blivit utmärkande bland artister som exempelvis DMX och Pop Smoke. Låtnamnet är en referens till den italienska konstnären Amedeo Modigliani som är känd för sina porträtt av nakna kvinnor - vilket är något som Ant Wan spelar på i låten.

 

“Dom sa han valde den där vägen, men med vilka val/ Blivit trampad på av världen sen han va ett barn/ Jag förlora nästan allt kan inte bli mer sårad/ Jag ser hellre världen gråta än min mammas tårar”

 

På de djupa och emotionella spåren “Dyin” och “Immanu El” reflekterar Ant Wan över religiösa och existentiella frågor. “Dyin” är en melankolisk och sorglig låt. Han hörs fundera över sitt liv och hur det skulle ha sett ut om han haft möjligheten att göra andra val. Låttiteln “Immanu El” är en biblisk referens som på hebreiska betyder “Gud [är] med oss”. Det är även ett mansnamn som förekommer i Nya Testamentet då en ängel uppenbarade sig för Josef med budskapet: Allt detta skedde för att det som Herren hade sagt genom profeten skulle uppfyllas: 'Jungfrun skall bli havande och föda en son, och man skall ge honom namnet Immanuel, som betyder Gud med oss". Inledningsvis säger Ant Wan också; “Det här är mer än bara en låt. Det här är inte nåt ni förstår, det här är mellan mig och Gud”

 

“Ingen i Sverige kan rappa så här, det är en annan kaliber / Han rappar som jag, rappa förut, han måste va efterbliven” 

 

Ett annat återkommande tema är Ant Wans syn på så kallade "copy cats". Det hörs på spåren “Annan Kaliber” och “Kopior”. Den förstnämnda är en kaxig låt med ett filmiskt sound, nästan som ett spänningsfyllt soundtrack. Han kastar en känga till artister som har en image som inte alltid överensstämmer med verkligheten. Folk som streamar millar men inte drar fans till sina spelningar - vart är publiken? Och artister som streamar miljoner på en låt som ingen hört - vart är musiken? Han nämner även att han inte vill jämföras med andra artister då han likt namnet indikerar är på en “Annan Kaliber”. Låten “Kopior” följer samma tema men har ett något mjukare och poppigare sound. Den avskalade sången är producerad på ett sätt som får det att kännas som att vi befinner oss under vatten. Även spåret “Vit kola” tar en oväntad riktning när den övergår från trap till poppigare, upptempo-vibbar efter en beat switch. På låten sjunger Ant Wan om hur han; “istället för att bli signad, fick folk att bli signade”. Då syftar han på sitt nystartade skivbolag och kreativa kollektiv Bando Kids. 

Låtarna “Fukishima” samt titelspåret “742” får tillhörande musikvideos. Håll utkik under dagen då den sistnämnda har premiär 16:00, och lyssna på albumet 724 nedan.