Är carnivore-trenden över? Livsmedelsverkets nya kostråd sätter köttkonsumtionen i fokus

Livsmedelsverket kom ut med uppdaterade kostråd efter att regeringen bett om nya. Ät mer frukt & grönt - och mindre kött.

Med en vetenskaplig grund skapar livsmedelsverket kostråd för att individer ska kunna förebygga cancer och hjärt-och kärlsjukdomar. Förutom att förebygga sjukdomar hjälper dessa kostråd klimatet och svensk livsmedelsproduktion. En av uppgifterna som livsmedelsverket har är att förbereda Sverige vid försörjning av mat i kris. Annica Sohlström, generaldirektör vid livsmedelsverket, har arbetat med dessa råd utifrån regeringens livsmedelsstrategi.

”Genom att äta mer enligt kostråden och dessutom välja svenskt kan vi alla, samtidigt som vi äter hälsosamt, stötta svensk livsmedelsproduktion, bidra till en levande landsbygd och minska matens negativa klimat- och miljöpåverkan.”

De uppdaterade kostråden är däremot inte vad regeringen bad om. Vid förfrågan om nya, förväntades regeringen få en fördjupad konsekvensanalys kring köttråd, med livsmedelsberedskap som motivering. Istället fick de minskad köttkonsumtion.

”Kostråden är inte ett politiskt beslut utan ett myndighetsbeslut.”, skriver Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister, på Facebook.

Han fortsätter och uttrycker missnöjet över kostråden.

”Jag noterar att uppdragen inte har fått den effekt som jag hade hoppats på.” 

Livsmedelsverket står fast vid att kostrådet inte kommer att påverka Sveriges möjlighet till en stark beredskap inför kris- och krig. De skriver däremot i pressmeddelandet att företag kan påverkas om efterförfrågan på produkter minskar.

Vad innehåller de nya kostråden?

  • Minska läsk & godis
  • Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär per dag
  • Ät bönor, ärter och linser varje dag
  • Välj fullkorns– bröd, pasta och gryn
  • Ät fisk två-tre gånger i veckan
  • Ät inte mer än 350 gram kött per vecka (400-500 gram före tillagning). Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon
  • Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt
  • Välj rapsolja i matlagning och på smörgås
  • Ät två-tre matskedar osaltade nötter om dagen
  • Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt
  • Håll igen på alkohol

För att få perspektiv på hur 350 gram kött ser ut, kan det se ut såhär:

  • En hamburgare – 100 gram
  • Två grillkorvar – 200 gram
  • Fyra skivor påläggskorv – 50 gram

Tidigare låg rekommendationen för köttintaget på 500 gram. Ändringen motiveras med att minskningen skulle innebära 3 500 färre cancerfall och 14 900 färre hjärt- och kärlsjukdomsfall. De ser även 1 600 färre dödsfall i kranskärlssjukdom, tjock- och ändtarmscancer, stroke och typ 2-diabetes.

Carnivore-dieten uppmanar ökat köttkonsumtion

Carnivore-dieten är en köttkoncentrerad diet, som har trendat på sociala medier. Den uppmanar till det exakt motsatta som livsmedelsverket råder om. Syftet med dieten är att äta på ett naturligt och mänskligt sätt. ”Det är såhär människan alltid har ätit” är en stark motivering bakom livsmedelsvalen.

Vad äter man i dieten?

Maten som prioriteras ska komma från djur, och inget som klassas som ’skräpmat’.  Man ska undvika matvaror som pasta, bröd, ris och bönor.

  • Kött i varje måltid, helst röttkött – men ingen korv eller annan processed kött. Steak är ett populärt val.
  • Kombinera med ägg
  • Mejeri: Parmesanost, smör, mjölk
  • Frukt & grönt som blåbär, hallon, dadlar, avokado, spenat och sparris är även ’tillåtna’ i dieten.

Dessa matvanor har låga kolhydrater, vilket kan sänka insulinnivåerna och öka fettförbränningen. Dessutom kan det höga proteininnehållet bidra till ökad mättnad och högre energiförbrukning, vilket kan minska kaloriintaget.

Experter varnar dock för denna mattrend, och menar att det finns mer nackdelar än fördelar. En forskningsöversikt från 2023, visar att lågkolhydratdieter med högt intag av animaliskt protein generellt är kopplade till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Personer som följde sådana restriktiva dieter hade oftare högre nivåer av LDL-kolesterol (’det dåliga kolesterolet’), försämrad kärlfunktion och mer inflammation, jämfört med personer som åt mer oprocessade kolhydrater som bönor och baljväxter.

Så – är carnivore-trenden över?

Livsmedelsverkets nya kostråd sätter tydligt fokus på ett grönare, mer varierat matintag och pekar på hälsoriskerna med för mycket rött kött. Samtidigt fortsätter carnivore-dieten att locka vissa som söker snabba hälsofördelar.

Men med ökad medvetenhet om långsiktiga risker och ett större tryck på hållbarhet och beredskap, kan det bli svårare för extrema koster att slå rot. I slutändan är valet individuellt, vilket märks av med samtliga mattrender som trendat i alla decennier.