Den 23 november öppnas dörrarna till Fotografiska och Arvida Byströms utställning Inflated Ficition. Arvida Byström är en konstnär född och bosatt i Stockholm. Hon började tidigt att fotografera och redan som tonåring även publicera sina bilder på olika digitala plattformar, det var där som grunden för hennes estetiska uttryck lades.

I Arvida Byströms utställning på Fotografiska får vi ta del av hennes utforskande tankar kring femininitet, identitet och könsnormer i installationer med hennes utlämnande och utmanande fotografier. I sitt konstnärskap ifrågasätter Arvida bland annat rådande normer och den sexualiserade kroppen. Med 240 000 följare på Instagram och samarbeten med Lula, Vice och Wonderland Magazine är hon också internationellt erkänd.

”Utställningen är även en kommentar på just detta att min feminina estetik alltid läses som allt den avhandlar är sex, vilket inte alls är sant. Sex är ett viktigt ämne men man gör den en otjänst att säga att min konst handlar till stor del om detta. Jag vill mer visa på att sättet som sex porträtteras har oftast väldigt lite att göra med sex på riktigt. Nåt jag vill lyfta fram i denna utställning. Därav titeln Inflated Fiction, uppblåsbar fiction.”

Hon har även både fotograferat samt själv varit modell i kampanjer för bland annat Monki och adidas. 2017 släpptes boken Pics or It Didn’t Happen: Images Banned from Instagram en bok med bilder som blivit censurerade på Instagram som hon gav ut tillsammans med konstnären Molly Soda. När Arvida Byström tar över Fotografiskas Black Box så blir den rosa. Helt rosa fylld av det fotografi och konstnärskap som gjort henne till den kreatören hon är idag.

Varför rosa?

”De senaste åren har rosa kommit att få lite annorlunda konnotationer … men väldigt länge så var det en färg som endast representerade kvinnor och en uppfattad ’kvinnlighet’. Det gör den till stor del fort-farande, men den får ändå vara med på lite andra ställen nu. Den har hur som helst har haft ett viktig symbolistiskt värde som jag har gillat att leka med, utmana, ifrågasätta, omvärdera samt bara vältra sig i för den är så fiiiin. Har älskat rosa hela livet!”

 

Arvida Byström Inflated Fiction

Var: Fotografiska, Stadsgårdshamnen 22

När: 23 November 2018– 3 februari 2019