ASAP Rocky Rättegången Dag 1: summering & live-rapportering

Stort intresse när rättegången mot ASAP Rocky och hans vänner inleddes. Läs summeringen och live-rapporteringen efter första dagen.

Under tisdagen började rättegången i Stockholms Tingsrätt mot ASAP Rocky och hans två vänner misstänkta för misshandel. Detta efter ett bråk som skedde i Stockholm den 30 juni. Rättegången pågår i tre dagar, måndag, torsdag och fredag och intresset från internationell media är stort. Den målsägande är en 19-årig ensamkommande från Afghanistan. Rättegången hölls i en säkerhetssal med åhörare och press på plats där b.la. ASAP Rockys mamma befann sig.

ASAP Rocky kom ut i gröna kläder från Kronobergshäktet. I inledningen av rättegången lades bevisningen fram mot Rocky och hans vänner där vi ser de tidigare uppvisade klippen från nätet. ASAP Rockys advokat Slobodan Jovicic påpekat att bevisningen med livvaktens sms-kontakt med sin familj bryter mot beslagsförbudet något som gjorde att åklagaren strök det från bevisningen.

Under rättegången erkände ASAP Rocky att han slagit målsägande med menar att det var nödvärn. 19-åringen säger under sitt förhör att misshandeln skadat han både psykiskt och fysiskt samt att misshandeln lett till att han fått mardrömmar och rädd att någon kommer hämnas. Tillsammans med sin advokat har man yrkat på 139 700 kronor i skadestånd för ”kränkning, sveda och värk, förlorad inkomst och utseendemässiga skadeföljder”.

Bevisningen som lades fram av åklagaren var b.la. filmklipp från bråken, bilder på skadorna (som visats upp i förundersökningen) samt olika sms-konversationer. Den rättsmedicinska undersökningen bevisade att 19-åringens skador uppkommit med vasst föremål men man kunde inte bevisa att det var från direkt våld eller att de uppkommit från att ha ramlat på glaskross. DNA från ASAP och hans vänner har aldrig funnits på flaskan, något som man använt till sitt försvar och menat på att flaskan aldrig använts. Istället menar man att flaskan krossats i samband som Rocky kastar 19-åringen och att Rocky trampar på glaset med sin högra sko och eventuellt trampat på 19-åringen med skorna. Något som man i långsam hastighet visade upp på videon.

I 19-åringens förhör fortsatte han att berätta att han blivit attackerad av två styckna med en glasflaska och att det inte var ASAP. Han säger att han fick omkring 20 slag från varje person. Efter rättegången så kallade ASAP Rockys advokat till presskonferens, man meddelade att man är nöjda med hur dagen gått och att det blir intressant på torsdag. Han meddelade att han ASAP är tacksam för alla som engagerat sig men att anklagelserna inte är något han tar lätt på.

 

ASAP Rockys Mamma

Läs hela LIVE-rapporteringen från rättegången mot ASAP Rocky och hans vänner nedan: 

16:55: Rättegången avslutas för dagen och återupptas på torsdagmorgon.

 

16:51: Förhöret med 19-åringen avslutas med att beskriva sin smärta under misshandeln. Han beskriver smärtan i revbenen och att han än idag har en ständig rädsla att någon ska hämnas på honom.
ASAP Rocky och de andra misstänkta har hela tiden blickarna vända mot honom och lyssnar noggrant.

 

16:42: På frågan om hur det har påverkat hans liv svarar han att det påverkat honom mycket. "På natten när jag sover så händer det att jag vaknar mitt i natten, något som min vän som jag delar rum med sagt till mig". Han berättar att han har mardrömmar och att han känner sig mindre trygg och rädd nu efter händelsen.

 

16:35: "De har anklagat mig för att ha tafsat på tjejers rumpor och tagit narkotika. Det är saker jag inte har gjort. Har de något bevis på det så får dem visa mig" säger målsägande. Han fortsätter och säger att filmen setts av hans familj och vänner, vilket lett till att de fått en annan bild av honom.

 

16:33: Han fortsätter och menar att skadorna från misshandeln gjort att han inte kunnat arbeta och att klippen på Instagram lett till ett dåligt rykte. Arbetsgivaren sa att ha inte kunde fortsätta jobba där på grund av skadorna på händerna och armarna. Han säger att det har påverkat hans liv psykiskt med b.la. filmerna efter de klippt bort vissa delar av händelsen som vinklar det till att få honom att se ut som en dålig människa.

 

16:28: Målsägande säger att han haft svårt att andas i två veckor, han har inte kunnat nysa eller hosta. På frågan om han fick andra problem efter misshandeln säger han att han har fått skador på händer, huvudet och ben. Detta har lett till att han haft svårt att sova p.g.a smärta. På sängkläderna var det blodfläckar när han vaknade på morgonen.

 

16:20: På frågan om hur han tar sig upp och hu det slutar säger han: "Jag försökte ta mig därifrån men jag var omringad av alla fyra. Men till slut lyckades jag". Därefter blev jag sittande mot en vägg när dem gick.

 

16:18: "De ger sig på mig alla 4 och utdelar sparkar och slag. Jag försöker ta mig därifrån för att jag känner att de kommer slå ihjäl mig". Han fortsätter att säga att det kändes som att ASAP Rocky och hans vänner ville slå ihjäl honom och hugga honom med en trasig flaska.

 

16:10: "Av var och en av dem fick jag cirka 20-tals sparkar och slag" berättar den målsägande. Han kan inte säga vem som gjorde vad, då han inte minns exakt eller vet deras namn. Men han säger att det var två stycken.

 

16:06: Han menar på att de försökte hugga honom med flaskan mot ansiktet men att han skyddade sig med armarna.

 

16:05: "Medan jag låg nere på marken slår han mig med glaset" och syftar nu på andra vännen. 19-åringen menar då att han märkte att det var två personer slog honom med en flaska.

 

16:03: "Killen som sitter i mitten hade flaskan" säger målsägande och syftar på en av ASAP Rockys vänner. På frågan om han minns det från platsen eller filmen så svarar han att det är både från platsen och filmen.

 

16:00: 19-åringen säger att han ville berätta att han var en bra kille men att killarna plötsligt slår honom i huvudet med en flaska bakifrån. Han vet inte vem det var som gjorde det. Han säger att han inte såg vem som slog honom med flaskan. Strax efter berättar han att ASAP Rocky kastar honom och att han försöker skydda sig på marken.

 

15:59: "De bad mig gå därifrån, men jag ville inte det. Jag ville ringa polisen" fortsätter 19-åringen. På frågan om vad hans vän hade i handen så svarar han att han tror att han hade en mugg med vatten eller läsk.

 

15:56: "Jag följde efter dem för att ringa polisen. Jag sa till killen att ge mig tillbaka mina hörlurar" säger målsägande. 19-åringen säger att han hade servetten i handen. På frågan vart mobilen var säger han att den var i handen eller i fickan men inte minns riktigt.

 

15:53: På frågan om han ser någon i sällskapet ha något i händerna säger målsägande att han inte tror att de hade något i handen. Han minns däremot att det var en tjej i deras sällskap som började filma.
19-åringen säger att han vile ringa polisen för att han blivit misshandlad (när vakten lyft upp honom). På frågan "Varför ringde du inte polisen?" svarar målsägande med "Jag kunde inte numret till polisen". Han menar att det blev rörigt och bad tjejerna som var där att ringa polisen.

 

15:45: 19-åringen säger att han blir förvånad över att de knuffar honom och avfärdar honom utan att han har gjort något. Han menar på att han blir chockad och skäms efter att livvakten greppar tag i honom och lyfter upp honom. Han märker därefter att hörlurarna går sönder. "När han tar tag och lyfter min hals försöker jag tilldela ett slag som inte träffar".

 

15:41: Varför går du inte därifrån? frågar åklagaren. "Det han gjorde mot mig var fult, han knuffade mig och jag stannade kvar och frågade varför han knuffar mig". svarar han.

 

15:39: Jag frågade efter min kompis, om de hade sett honom. Men de svarade inte mig, de knuffade mig. Jag frågade om han visste vart min kompis var. På frågan om han får en knuff på en gång svarar målsägande med - Vakten säger "gå härifrån". 19-åringen visste inte att det var en känd artist då han inte känner till ASAP Rocky sedan tidigare. "Hade jag vetat att det var en känd artist så hade jag sagt det till polisen" säger 19-åringen

 

15:30: Rättegången fortsätter med ett förhör med 19-åringen. I inledningen av förhöret säger 19-åringen att han var i stan för att hämta sitt pass. Han menar att han träffade sin vän av en slump och att de vanligtvis inte umgås med så mycket. På frågan om han var påverkad av något säger han att han inte var påverkad av alkohol eller droger.

 

15:15: Paus i 15 min

 

15:10: Målsägarbiträdet har ordet nu och säger att 19-åringens engelska är bristfällig och han inte ska ha förstått vad ASAP Rockys sällskap sa till honom. Han förnekar också att han ska ha tagit någon på rumpan.

 

15:06: Den åtalade uppfattade situationen som att alla i hans sällskap var i fara. Han slog mot 19-åringens rygg men är inte säker på att slagen träffade säger försvararen.

 

15:03: Den tredje misstänkte mannens advokat har nu ordet. Advokaten mena på att hans klient inte heller kan identifieras som Harlem då han inte är från New York. Advokaten säger också att 19-åringen och hans vän är aggressiva och orädda, vilket skrämmer honom.

 

15:00: Rättsläkaren kan inte säga hur såren på armen uppstått. Det kan har varit ett fall eller att någon trampat i glas och sen av misstag trampat på målsägandes arm. Men inget går att konstatera.

 

14:54: Försvaret menar att man ska titta på bilderna som tagits av rättsläkaren. Skador på örat som åklagaren indikerat på i förundersökningen syns inte på de bilderna. Även skador på läppen som man påstås är inget man kunnat se på bilderna av rättsläkaren och polisen. Det finns heller inget som tyder på att målsägande ska ha råkat ut för en revbensfraktur eller bruten näsa.

 

14:50: Försvaret fortsätter styrka att man inte kan bevisa att en flaska har använts i samband med den påstådda misshandeln. Detta eftersom som man inte funnit glassplitter, blod eller DNA på flaskan.

 

Skulle en flaska använts skulle betydligt fler skador upptäckts. Man visar en bild på offret som visar att han är "relativt oskadd" efter händelsen.

 

14:45: Man menar på att ASAP Rocky är en utsatt person iom att han är känd och därför har en livvakt. De har tidigare varit med när ASAP blivit knivskuren. Detta gör vännen livrädd och agerar i nödvärn efter det.

 

14:42: Försvaret till ASAP Rockys vän och fotograf lägger fram sin sakframställan. Han lägger till att de blir trakasserade och attackerade. Livvakten blöder efter ett slag, vilket leder till att man tror att målsägande är beväpnad.

 

14:40: Domaren frågar om han uppsåtligt trampat på armen eller om det var ett misstag. Advokaten säker att det var medvetet

 

14:35: Slobodan menar att hans klient ASAP Rocky inte är "Harlem" som enligt sms ska ha varit den som plockat upp en flaska.

 

ASAP Rocky och dem två andra tilltalade kollar under tiden på bevisningen som visas på en skärm bakom 19-åringen.

 

14:33: Man anser att det är problematiskt att åklagaren anser att "he" är ASAP Rocky i varje sms konversation.

14:30: Man avslutar med att ta upp sms-konversationen igen. Där försvaret tar upp sms från någon från ASAP Rockys sällskap där han påstår att 19-åringen startat det hela.  Personen ska enligt smsen vara tacksam att man har det på film till sitt försvar.

 

14:25: Skadorna kan ha uppkommit på andra sätt menar försvaret. Man menar på att 19-åringens skärskador kunnat uppstå av en trottoarkant, vass småsten, eller genom att en glasbit fastnat på ASAP Rockys sko.

 

14:19: Flaskan har varit på analys och visar inga spår på DNA att den ska ha använts. Det finns inget blod på flaskan.

 

14:15: Det är omöjligt att bevisa att skärskadorna kommit därifrån. Försvaret påstår att ASAP Rocky trampar på något och eventuellt trampat på 19-åringen. Något som skulle motbevisa att han slagits med flaska.

 

14:13: Advokaten Slobodan visar en video från en av filmerna som enligt honom bevisar att det är omöjligt att Rocky ska hållit i flaskan och kastat 19 åringen samtidigt. Den krossade flaskan landar alltså bakom ASAP innan 19-åringen slängs på marken.

 

14:08: Hela sällskapet försöker lugna ner situationen och tar hjälp av svensktalande för att förmedla att man vill bli lämnade ifred.

 

14:04: Detta ska ha av ASAP Rocky som är längst bak kunnat uppfattas som att livvakten blir misshandlad. Därefter ska man ha försökt ta sig därifrån men att målsägande och hans kamrat följt efter. "Man vädjar då till dem om att lämna dem ifred" säger advokaten Slobodan.

 

14:03: ASAP Rocky visar upp sin egna video på situationen där han påstår att målsägande ger sig på hans livvakt.

ASAP ROCKYS advokat Slobodan Jovicic håller sin sakframställan

 

13:53: Enligt ASAP Rockys advokat så gör livvakten sitt jobb då han gör en bedömning av säkerhetsläget. Enligt honom blir hans klient ASAP Rocky ofta trakasserad på stan.

 

13:49: Försvaret väljer att visa upp 19-åringens skador för domarna personligen under rättegången. Advokaten yrkar 49 700 kr för skadorna

 

13:41: Bilder från övervakningskameran från MAX visar hur livvakten tar tag 19-åringen

 

13.30: Rättegången fortsätter efter lunchpausen

 

12:00: Rätten bryter för lunch och forsätter 13. 30

 

11:54: Åklagaren påpekar att man ännu inte hittat ASAP Rockys telefon. Detta trots att man efterfrågat telefonen flera gånger.

 

11:51: ASAP Rockys assistent skriver i ett SMS att den videon som laddats upp hans Instagram har "städats". Det smset skickades till livvakten som i sin tur frågar om det är ett strategiskt beslut, beslutet är enligt assistenten fattat av Rocky.

 

11:45: Fler sms läses upp bland dom från ASAP Rockys kvinnliga bekant som var på plats. Hon skriver i smsen att 19-åringen och hans vän pratat om deras rumpor. Detta är samma SMS som visats upp i förundersökningen.

 

11:40: Fem olika videoklipp har visats upp som video och nu går åklagaren över till sms-bevis. Man börjar med livvaktens SMS. I de verkar han vara glad över att allt filmats

 

11:35: Stillbilder visas på hur 19-åringen blir sparkad på när han ligger ner. Där går åklagaren igenom vem som gör vad under den misstänka misshandeln.

 

11:30: Videoklipp från olika vinklar visas även ASAP Rockys egna video från Instagram. I ett av klippen verkar det som att livvakten gör något mot den målsägande som inte syns på bild. Därefter hörs någon i ASAP Rockys sällskap säga "Now we've got a problem".

11:05: Inget DNA-bevis från glasresterna kunde säkras och går inte att knyta till några av de tilltalade

 

11:00: Videobevis från b.la. MAX Hamburgare visas upp

 

10:09: Åklagaren yrkar på 139 700 kronor i skadestånd enligt advokaten Magnus Strömberg.