Det har gått 6 år sedan Asme debuterade som en del av den P3 Guld-vinnande gruppen Aden x Asme tillsammans med barndomsvännen Aden, som under 2022 valde att avsluta musikkarriären strax efter att duon gått skilda vägar året därpå. Asme har däremot fortsatt sin solokarriär på högsta växel och har sedan dess pumpat ut albumen Tusen Flows & dess uppföljare Tusen Flows 2, varav det förstnämnda plockade hem en Grammis för årets hiphop på Grammisgalan 2022.

Uppvuxen i Göteborgsområdet Hammarkullen har Asme alltid varit mån om att porträttera miljön han sett omkring sig på ett rättvist sätt, utan att försköna det mörka eller trycka ner det ljusa. På hans tredje soloalbum Spår av BLod ställs dessa kontraster på sin spets när en betydligt mognare och mer reflekterande Asme börjar se tillbaka på åren genom framgångens lins.

"Även ifall du verkligen ändras kommer spåren av vad du gjort inte kunnas suddas ut. Det är verkligen ingen lek", säger Asme om albumets titel och koncept.

Öppningsspåret "Rik När Jag Dör" sätter tonen för albumets allvarligare sida direkt, med en text som vågar blotta osäkerheter och rent av existensiella frågor på ett sätt som få inom modern svensk hiphop gör. Bara de första raderna är som en direkt länk in i Asmes djupaste tankar, den sorten som vanligtvis bara kommer fram när man ligger ensam i sängen en sömnlös natt.

"Ibland jag brukar undra vad som hade hänt
Om jag föddes någon annanstans

Hade jag varit lika bränd?
Hade farsan älskat mig om jag var en advokat eller läkare?" 

Temat av att vara färgad av sitt förflutna genomsyrar hela albumet även om det inte alltid är på de tydligaste sätten. När valen och kvalen mellan gamla och nya livsstilar bubblar upp till ytan tar det dock olika former varje gång. Ibland med återhållsam paranoia, som när Asme diskuterar lojalitet med Shiro på tidigare släppta singeln "Konstnärer". Ibland med humoristiska spaningar, som när han catchar sig själv i ett vardagsögonblick på "City".

"Sitter i en fräsch bil
Men sitter och äter skräpmat"

Konsten av att väva samman kontrasterna syns när man lägger texterna mot varandra och likaså när man kopplar bort läsförståelsen och bara sveps med i låtarnas känsla för en stund. Det må finnas bombastiska och skräckfilmsspännda produktioner som den Nezs & Von Haartman kokat upp på "Aktiv" featuring Owen, som är något av en mästare på just det soundet. Men det finns även spår som "Kaxig" med 1.Cuz där de tunga trummorna från x10 & Oscar Chase blandas med att Asme interpolerar house-dängan "You Don't Know Me" av Jax Jones & RAYE från 2016 ("Ooh, na-na eeh").

Asme är inte rädd för att tänja på gränserna för sin genre när det kommer till melodier, oavsett om det gäller hans egna eller om han sneglar mot internationella interpolationer. Det är dessutom något vi känner igen sedan tidigare, då han till exempel lånade bitar ur Rihannas "Man Down" på "För Hood" från Tusen Flows 2. Melodimålandet tar dock ingen färg från den visuella biten av hans konst, som denna gång lyfts till en helt ny nivå. I samband med albumets release får vi nämligen ta del av den episka kortfilmen.

LÄNGS ETT SPÅR AV BLOD är i regi av Chimichurri Studios, som tidigare jobbat med musikvideos som Havals "Åskan", Mackys "Solvalla" och Yasin & Miriam Bryants "Ge Upp Igen" för att nämna några. Det är inte Asmes första steg in i filmbranschen, då han och Aden släppte kortfilmen 12 TILL 12 i samband med albumet. Denna gång får dock Asme mycket mer utrymme att visa upp sina skådespelartalanger då han spelar den ensamma huvudrollen, något han gör med imponerande övertygelse för att hantera sin första stora filmroll.

Den nästan halvtimmeslånga filmen är ett gastkramande drama som behandlar effekterna av sorg, onda cirklar och albumets övergripande tema av konsekvenser. Ett ambitiöst komplement till musiken som är svårt att inte beundra.

"Det har blivit en grej för oss att släppa kortfilmen i samband med album, och folk verkar uppskatta det. Förhoppningsvis gör vi här näst en lång film eller serie. Vi har mycket snack och planer om det", säger Asme.

Om den mullrande basen från "Aktiv" tonsätter slutet på den ångestfyllda kortfilmen är albumets eftertextslåt "Jorden Runt" en hoppfull motvikt. Över ett Straynané-beat som gifter svensk boom-bap á la Labyrint från 00-talet med amerikansk pop-RnB hör vi Asme luta sig tillbaka och lyfta blicken framåt. Han leker med orden, låter tankarna vandra och reflekterar återigen över de olika öden han sett sig själv och andra vara på väg emot.

Till skillnad från på spår som "Rik När Jag Dör" & "City" får man dock känslan av att han lägger sina rader med ett lättare bröst på albumets avslutningsnummer, som att han fått ut en bra del av det bagage han behövde lufta under albumets gång. Om det skvallrar något om vart Asme ska härnäst med sitt skapande är omöjligt att säga, men vad som är säkert är att Spår av BLod är ett projekt som lämnar avtryck.

Lyssna på Spår av BLod på Spotify!