Bayer Leverkusen vann Bundesliga – så gick det till

Bryter Bayern Münchens obesegrade streak med ett historiskt guld – så tog Xabi Alonso sitt lag till ligavinsten

Under söndagen den 14:e april säkrades tysk fotbollshistoria när Bayer Leverkusen vann sin första Bundesliga någonsin samtidigt som de bröt Bayern Münchens streak på elva (!) raka guld.

Laget från staden med samma namn (sponsrat av läkemedelsjätten Bayer) har tidigare varit kända som ”Neverkusen”, ett öknamn de fick efter att ha förlorat Champions League-finalen och kommit tvåa i Bundesliga under en och samma säsong 2001/2002. Detta följde dessutom fyra raka andraplatser i ligan sedan 1997, ett historiskt nästan-rekord som förföljt laget fram tills nu.

Vi har samlat de fem viktigaste pusselbitarna i Bayer Leverkusens historiska Bundesliga-vinst säsongen 2023/2024.

Tränaren – Xabi Alonso

Ett före detta mittfältsmaestro för Spanien, Liverpool, Real Madrid och ironiskt nog Bayern München. Under 00- och 10-talet var Xabi Alonso ansedd som en av världens bästa spelare och tränarkarriären verkar gå på samma bana. När han tog över Leverkusen inför säsongen 2022/2023 var han 41 år gammal med endast ett tränarjobb i bagaget, som ansvarig för moderklubben Real Sociedads B-lag.

På kort tid har han dock motbevisat alla tvekare genom att förvandla klubben från en hemsökt jätte till hela Europas mest lovande lag. 2022/2023 började skakigt men när säsongen gick mot sitt slut hade Alonso lyckats vända ett sjunkande skepp till en semi-final i Europa League samt en sjätteplats i Bundesliga, vilket ledde till ny EL-kvalificering inför 2023/2024.

I årets turnering är de fortfarande kvar med en 2-0 vinst mot West Ham i bagaget inför den andra kvartsfinalen. En dubbel med cupen och ligan kanske kändes omöjlig innan Alonso, men denna säsong är det nog fler som tror på det än någonsin. De har nämligen gått obesegrade genom hela säsongen hittills, såväl i ligan som ute i Europa. Om Alonsos intensiva presspel kan ta de hela vägen till den trofén också får vi se under våren, men oavsett vad som händer har han redan vunnit.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Bayer 04 Leverkusen (@bayer04fussball)

Målskytten – Victor Boniface

Om du under våren 2022 sa till den nigerianska strikern Victor Boniface att han skulle vinna Bundesliga inom två år hade han nog inte trott dig. Han spelade då i den norska underdog-sagan Bodø/Glimt, där han precis gjort en helt okej säsong för att senare skriva på för belgiska SG Union under sommaren.

En fin säsong i Belgien senare blev han värvad av Leverkusen, två månader innan Xabi Alonso skulle träda in i oktober. Skador på ordinarie strikern Patrick Shick (som för övrigt också gjort en fin säsong) gav Boniface möjligheten tidigt och han tackade för förtroendet med råge. Fyra mål och två assist på de första tre matcherna banade vägen för en fin höst där den fysiskt starka anfallaren var en av de avgörande spelarna i Alonsos elva.

En skada i början av 2024 satte dock Boniface ur spel fram tills början av april, en tid då Schick steppade upp och bland annat avgjorde viktiga europeiska matcher. Att Boniface fick sätta första målet i guldmatchen mot Werder Bremen på söndagen var därför extra skönt, då han fick vara med och få det firandet han förtjänar.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Bayer 04 Leverkusen (@bayer04fussball)

Kreatören – Florian Wirtz

En av Tyskland och världens största talanger har egentligen varit en viktig del av truppen sedan säsongen 2019/2020, då han debuterade endast 17 år och 15 dagar gammal. Florian Wirtz satte då ett nytt rekord för Leverkusens yngsta spelare någonsin i Bundesliga och när han senare under våren gjorde sitt första mål för klubben blev han även hela ligans yngsta målskytt någonsin.

Med den starten blir det mycket press på en 17-årings axlar, men Wirtz har klarat det galant och klev in till säsong 2023/2024 som en självklart nyckelspelare. Trots mindre muskelproblem har han varit ovärderlig i rollen som den kreativa 10:an i Alonsos system. Ett hattrick i guldmatchen mot Werder Bremen kryddade en redan fantastisk säsong och när Florian Wirtz nu står med en Bundesliga-medalj runt halsen är han redan en levande legend, trots att han bara är 20 år gammal.

Ledaren – Granit Xhaka

Med över 200 matcher spelade för Arsenal kan det vara svårt att förstå hur Granit Xhaka ses som en flopp av många fans, men det har sin förklaring. Den hetlevrade schweiziska mittfältaren flyttade till London 2016 efter fyra framgångsrika år i Tyskland och Borussia Mönchengladbach. 2019 blev han kapten för Arsenal och trots hans många onödiga röda kort var han ansedd som en uppskattad del av laget, men allting ändrades bara månader in på hans tid med bindeln.

När han buades av fansen efter att ha blivit utbytt mot Crystal Palace under en bedrövlig säsongsstart fick han nog. Xhaka skrek ”F*ck off” till flera fans, tog av sig tröjan och bindeln innan han lämnat planen och gick rakt in spelartunneln utan att tacka tränaren. Detta ledde till att han togs ifrån kaptensbindeln och trots ursäkter senare under säsongen var skadan skedd. Xhaka hittade aldrig riktigt tillbaka till Arsenalfansens hjärtan och när han tillslut lämnade för Leverkusen sommaren 2023 kändes det som rätt beslut.

Med facit i hand var det en underdrift. Xabi Alonso såg direkt ledarskapskvaliteterna hos Xhaka och satte in honom som ett ankare på mittfältet. Trots att kaptensbindeln tillhörde den finska målvaktsveteranen Lukáš Hrádecký var Xhaka en general på planen som guidade sina unga lagkamrater till titeln. Några drömmål har han också hunnit få till längs vägen, inklusive ett i guldmatchen.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Bayer 04 Leverkusen (@bayer04fussball)

Yttrarna – Alejandro Grimaldo & Jeremie Frimpong

Den moderna ytterbacken är ibland svår att skilja från en yttermittfältare, något som Leverkusens kantlöpare Alejandro Grimaldo & Jeremie Frimpong visat prov på under säsongen 2023/2024.

Den spanska frisparksspecialisten Grimaldo började sin karriär i Barcelonas akademi La Masia, men spenderade i stort sett hela sin vuxna karriär i Portugal där han var en nyckelspelare för Benfica. Han kom till Tyskland sommaren 2023 och satte omedelbart sin prägel på Leverkusen. Han har beskrivits som en komplett ytterback, med en dödlig vänster, moget positionsspel och öga för öppna ytor. Utan tvekan en av världens bästa just nu och hans 12 assist är dessutom bäst i Bundesliga för säsongen.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Bayer 04 Leverkusen (@bayer04fussball)

Holländaren Jeremie Frimpong må vara fem år yngre än kollegan Grimaldo på andra kanten, men han har trots detta en ganska snarlik karriärsbana. Som nioåring flyttade han och hans familj till England där han började spela för Manchester Citys akademi. Han fick dock aldrig en chans i A-laget så 2019 skrev han på för skotska storklubben Celtic, där han fram tills 2021 blev en av ligans mest spännande spelare. Flytten till Leverkusen 2021 har varit en succé från början och med sin omatchade snabbhet, flärd och känsla för inlägg har han 23 år gammal för evigt skrivit in sig i historieböckerna som en klubblegend.