Uppgifter: "Blå kort" kommer till fotbollen

Ny regel ska ge domarna tillstånd att sätta spelare i "utvisningsbås" – här är vad kortet innebär & när det kan börja användas

Gula och röda kort har varit ett givet sätt att varna och utvisa spelare inom fotboll sedan VM i Mexiko 1970, då de introducerades officiellt för allra första gången. Sedan dess har det lekts med tanken av andra färger på korten, bland annat har det experimenterats med ett ”grönt kort” för att visa uppskattning för ”fair play”, raka motsatsen mot det röda och gula.

Nu rapporterar The Telegraph att ännu ett kort är redo att ge sig in i leken. Enligt tidningen kommer domaren från och med nästa säsong börja använda ”blå kort”, i syftet att ge en spelare en 10 minuters utvisning vid osportsligt beteende. Den kommer under tiden få sitta i ett slags utvisningsbås, inte olikt de som redan finns i ishockey.

Enligt källor till The Telegraph kommer The International Football Association Board (IFAB) att publicera en full rapport på hur systemet är tänkt att användas. De rapporterar även att blå kort kan komma att dyka upp så tidigt som nästa säsongs FA Cuper i England.

Tanken är att det ska fungera som en”avkylningsmetod” i olika sammanhang. Det kan gälla efter bråk mellan spelare, målvakter som slösar tid eller onödiga konfrontationen med domare. Det internationella fotbollsorganet FIFA har dock gått ut och förnekat uppgifterna, men samtidigt bekräftat att konceptet kommer att diskuteras vidare.

”Alla försök, om de genomförs, bör begränsas till att testa på ett ansvarsfullt sätt på lägre nivåer, en ståndpunkt som FIFA avser att upprepa när denna dagordningspunkt diskuteras vid IFAB:s årsstämma den 2 mars”, säger FIFA i ett pressmeddelande.