Bladee släpper euforiska albumet "Spiderr"

Något för alla i Drain Gang-medlemmens varierade och galna installation

Stockholms internationella fenomen Bladee har på senaste åren fortsatt växa sin kult-lika fanbase tillsammans med Drain Gang. Efter ett otroligt aktivt 2020 har vi fått tre album från artisten sedan fjolåret. Nu följer han upp det hyllade Ecco2k collab-projektet Crest med ännu ett ambitiöst album i Spiderr, där rapparen fortsätter tänja gränserna på sitt finslipade sound.

Introt ”UNDERSTATEMENT” sätter tonen med ett hyperpop-inspirerat beat från den exekutiva producenten Whitearmor. Spåret sticker ut med dess glitchade vocals och hypnotiska melodier. Produktionen håller sig dock euforisk och fylld med energi, till skillnad från den minimalistiska singeln ”DRAIN STORY”.

ITS OK NOT TO BE OK” är en vacker interlude på drygt en minut där titeln repeteras som ett mantra. Psykisk ohälsa fortsätter vara ett av Bladee’s främsta samtalsämnen och gör det allt finare med unika inslag som detta. De mörka punkterna kontrasteras ofta med en energifull produktion, som på ”I AM SLOWLY BUT SURELY LOSING HOPE”, där den dystra meningen lyses upp med det skinande, hårda, och glada beatet.

För OG-fans blir ”ICARUS 3REESTYLE” en höjdpunkt, där Bladee implementerar flows och röster likt sitt tidigare arbete, men den där nya känslan präglar mixen. På något sätt går det att sägas om många av skivans inslag, där Benjamin gärna inspireras av vad som formade det sound han har idag. ”BLUE CRUSH ANGEL” hade mycket gärna kunnat vara på 2017’s D&G, men även där påminner den unika perkussionen oss om hur mycket Drain Gang-artisten utvecklats.

Den solklara höjdpunkten ”DiSASTER PRELUDE” gästas av Ecco2k och blir till ännu en uppvisning på de två artisternas oöverträffade kemi. Beatet är minimalistiskt, men oerhört effektivt, och lämnar gott om plats för kollegorna att tämja på rösten och slänga in massvis av adlibs och FX.

HAHAH” adderar till Drain Gang’s lore, där Bladee äntligen hörs förklara orsaken bakom hans ikoniska och ofta förekommande ”It’s crazy!”. Förklaringen ger oss kanske inte allt för mycket att bearbeta, men den räcker.

”Why do you say that all the time? Well like, ’cus it is crazy”

Därefter hörs han interpolera Thaiboy Digital’s populära ”I’m Fresh”, där han istället i en galen tirad skriker ”I’m Crazy”.

Spiderr blir till en vacker punkt i Bladee’s diskografi, där han hörs kombinera alla olika och unika sounds han kultiverat genom de senaste åren. Helheten blir till en banbrytande reality-check på rapparens utveckling, och alla gränser han tänjt.

Lyssna på Spiderr nedan!