Vad är Blockout 2024 och vad innebär det?

Efter en kontroversiell TikTok under MET Galan har #BlackOut2024 gått viralt – Drake & Kim Kardashian bland de blockade kändisarna

Ett av världens mest exklusiva evenemang, MET Galan, tog nyligen plats i New York. Där visade kändisar upp sig i kläder från dyra designers och minglade på röda mattan till ett biljettpris värt flera hundratusentals kronor.

Denna uppvisning i lyx har inte suttit rätt med många i förhållande till världsläget, särskilt inte när det just nu pågår humanitära kriser på utsatta platser som Gaza. Till följd av detta har en rörelse tagit fart på sociala medier vid namn Blockout 2024, en protest mot kändisarnas överflöd. Vi har samlat allt du behöver veta om rörelsen.

Vad startade Blockout 2024?

Det kan argumenteras för att MET Galan som koncept var det som startade rörelsen Blockout 2024, men en specifik händelse som flera användare pekar mot på sociala medier kommer från en influencer.

Haley Baylee Kalil är en influencer med strax under 10 miljoner följare på TikTok, där hon även lägger ut majoriteten av sitt content. Under MET Galan publicerade hon en TikTok där hon utklädd i en exklusiv klänning av blommor mimade till ett citat från filmen Marie Antoinette (2006), en dramatisering av den franska drottningens liv. Citat var ”Let them eat cake”, ett svar som Marie Antoinette sägs ha gett när hon uppmärksammades på att hennes folk svalt då de inte hade något bröd.

Klippet blev snabbt viralt och togs även bort kort efter att kritiken började rulla in. En TikTokare vid namn @BlockOut2024 började dra igång rörelsen #Blockout2024 strax därpå med Baylees videos som en katalysator. Baylee gick ut med en ursäkt på sitt TikTok-konto där hon menade på att hon inte förstod kontexten av klippet, men förklaringen har inte godtagits särskilt väl och kommentarerna är fyllda av användare som hälsar från ”Distrikt 12”, en nickning till den lägst stående samhällsgruppen i den dystopiska filmserien Hunger Games.

@haleyybaylee❤️♬ original sound – haleyybaylee

Vad innebär Blockout 2024?

@BlockOut2024 uppmuntrade först användare att blocka kändisar på sociala medier och därmed minska deras annonsintäkter. Detta som en protest mot många kändisars tystnad om krisen i Gaza, samt deras allmänna beteende. Trenden växte snabbt och snart publicerades videos & inlägg där användare visade upp av vilka de själva tänkt blocka, ofta tillsammans med taggarna #blockout2024, #blockout, #digitine och #celebrityblock.

Hittills har en stor mängd stjärnor blivit måltavlor för rörelsen, inklusive Kim Kardashian, Harry Styles, Rihanna, Drake, Kevin Hart, Shakira, Kylie Jenner och Taylor Swift.

Hur har TikTok svarat på Blackout 2024?

TikTok har inte gått ut med något specifikt uttalande kring rörelsen, men användare har noterat och kritiserat att plattformen har flaggat flera videos. På @BlockOut2024 kontot har till exempel flera videos stämplats med varning om att deltagande i rörelsen kan ”leda till att du eller andra gör sig illa”.

Hur har kändisarna svarat på Blackout 2024?

I skrivande stund är det inga namn som nämnts i rörelsen som officiellt kommit ut med svar eller andra reaktioner. Detta kan dock komma att ändra, så håll utkik på dopest.se för fler uppdateringar framöver.