DOPEST Testar: Bowers & Wilkins Pi7 S2 - hörlurar med enastående ljud

Bowers & Wilkins levererar sina premium-hörlurar, är de värda sitt pris?

I början av året presenterade Bowers & Wilkins sina trådlösa hörlurar: Pi7 S2 & Pi5 S2. Hörlurarna var en uppgradering från modellerna Pi7 och Pi5 från 2021, företagets första true wireless hörlurar som hyllades av kritikerna. De nya Pi7 S2 har b.la. Qualcomm aptX Adaptive Bluetooth, adaptive active noise canceling (ANC), sex mikrofoner, förbättrat batteri och ett smart-case med trådlös laddning.

DOPEST har fått chansen att testa Bowers & Wilkins Pi7 S2 och samlat sina intryck.

Design 

Varför ändra ett fungerade koncept? Här gjorde inte Bowers & Wilkins någon större ändring och behöll designen från Pi7 men med andra färgalternativ.  Själva hörlurarna har en unik form med en platt ovansida med touch-paneler på. Touch-panelerna kan antingen aktiver röstassistans eller sätta på/av Adaptive Noice Cancellation (ANC).

Det medföljande caset är snarlik från föregångaren men för de som inte använt eller sett den tidigare modellen så går det att konstatera att det medföljande caset känns väldigt premium. Hörlurarna fästs mot caset med magneter när de ska sättas in eller tas ut. I förpackningen så får man även två extra pluggar och laddkablarna – USB-C till USB-C och USB-c till 3,5mm.

Funktioner

Alla inställningar på hörlurarna används via Bowers & Wilkins appen. Via appen kan du välja din brusreducering, där kan du välja att ha de på, av eller auto. Du kan även välja transparency mode som gör att mikrofonerna aktiveras och du hör omgivning. I appen ser du även batterinivån för Pi7 S2 samt för smart-caset.

Via appen kan man även lyssna på tjänster som Tidal, Deezer, SounCloud mfl. Är man en ljud-fantast (vilket man bör om man vill investera i ett par premiumhörlurar) så kommer man sakna alternativen för en EQ. Det enda man i det här fallet kan ändra är att sätta på ANC eller inte.

En unik funktion är möjligheten att via caset använda 3.5mm som medföljer och använda hörlurarna där Bluetooth-koppling inte är tillgängligt. Detta är en mycket  användbar funktion på t.e.x flygresor eller via din laptop.

Ljud & Batteri

Föregångarna hyllades som en av årets bästa hörlurar, så det var spännande och se hur bra ljudet var på Pi7 S2. För att kunna utnyttja ljudet maximalt gällde det att använda appar som supportar HiFi-ljud (Spotify gör för tillfället inte det), vi använde oss av Apple Music. Är man en riktig ljudnörd ska man då ha med sig att Android i de flesta fallen ger ännu bättre ljud då de har stöd av aptX Adaptive (något som inte Apple har ännu).

Bara av att spela upp de första låtarna fick man snabbt svar på tal varför Bower & Wilkins blivit ett av de ledande företagen när det kommer till bra ljud. För här lyssnar man på musik, på riktigt. Värt att säga att vi testade främst hip-hop men för att få variationen även jazz, och detaljerna på ljudet är spot-on. Även om Dolby Atmos inte är optimalt för in-ear lurar så funkar även det riktigt bra med Pi7 S2, en positiv överraskning.

Bowers & Wilkins Pi7 S2 är IPX54-klassificerade vilket betyder att de är vatten- och dammtåliga.

Med det enastående ljudet så blev det lite av en besvikelse att inte noice canceling inte nådde samma nivå. För även om den är helt klart godkänd så når den inte helt upp till förväntningarna. Här hade man med tanke på ljudupplevelsen och prislappen, hoppats på att Bowers & Wilkins kunnat mäta sig med de bästa i premium-segmentet. Men det blir tydligt under testets gång att hörlurarna får det lite tuffare med brusreduceringen i högljudda miljöer. Trots det, är de helt klart godkända och ljudet under samtal kommer fram tydligt till mottagaren, även när du är ute och går på gatorna. Samtalsljud i övrigt var inga konstigheter men fungerade oftast bäst på ’transparency mode’.

Batteritiden då? Bowers & Wilkins sägs ha fem timmars batteritid på Pi7 S2 och du får 16 timmar extra med laddningsfodralet. Det positiva är att batteritiden håller det som lovas, dock hade man önskat lite mer kräm från hörlurarna. En tröst till detta är att 15 minuters laddning 2 timmars användning.

Summering

Det är ingen hemlighet att Bowers & Wilkins har etablerat sig själva som en av världens främsta ljudföretag. Pi7 S2 kommer med en premium prislapp på 3998 SEK, vilket är mycket pengar. Med det sagt så är det också en av de bästa hörlurarna vi testat när det kommer till ljudet, hörlurarna är bekväma att ha i öronen under en längre period. För den prislappen hade vi dock hoppats på aning bättre batteri, ANC samt fler inställningsmöjligheter i appen.

Är du en person som är på jakt efter nya hörlurar, prioriterar ljud och är villig att investera pengar på det, så Pi7 S2 en rekommendation. Om du dock äger föregångaren eller andra premium-lurar så kan det vara värt att ha is i magen.

Bowers & Wilkins finns att köpa via deras hemsida och hos utvalda återförsäljare.